
FOTO. Cea mai veche epavă din lume, descoperită în adâncurile Mării Negre: Ambarcațiunea datează din perioada Greciei Antice
O echipă internațională de arheologi a descoperit rămășițele unei nave de comerț care datează din perioada Greciei Antice. Cea mai veche epavă din lume a fost găsită în adâncul Mării Negre, aproape de litoralul bulgăresc, informează The Guardian.
・
Deși au trecut mai mult de 2.400 de ani, epava este aproape intactă: catargele, cârmele și scaunele pentru vâslași sunt neatinse. Potrivit cercetătorilor, nava s-a păstrat atât de bine din cauza lipsei de oxigen. Epava a fost descoperită la o adâncime de aproape 2 km.

„N-aș fi crezut niciodată că este posibil să găsim o navă din perioada lumii antice, aproape neatinsă. Această descoperire va schimba înțelegerea noastră despre navigația maritimă în antichitate”, a spus profesorul Jon Adams, cercetătorul principal din cadrul Proiectului Arheologiei Maritime a Mării Negre (MAP).
Nava are o lungime de 23 de metri și pare a fi o ambarcaţiune de comerț. Până acum, asemenea nave puteau fi văzute doar în imagini, pe vasele pictate în Grecia Antică, cum ar fi Vasul Sirenelor de la Muzeul Britanic.

Echipele de arheologi subacvatici, savanți și biologi marini din cadrul proiectului MAP au descoperit 60 de epave în ultimii trei ani. Printre ultimele descoperiri se află o navă de război a cazacilor, datată din secolul 17, ambarcațiunile de comerț din perioada imperiului Roman și această corabie din epoca Greciei antice, descoperită în apele teritoriale ale Bulgariei.
Echipa de cercetători a participat la filmarea unui film documentar care va fi proiectat astăzi la Muzeul Britanic din Londra.