„Acum este momentul, predă armamentul!”: IGP anunță că armele deținute ilegal pot fi predate fără consecințe penale în următoarele trei luni

„Acum este momentul, predă armamentul!”: IGP anunță că armele deținute ilegal pot fi predate fără consecințe penale în următoarele trei luni

„Acum este momentul, predă armamentul!”: acesta este mesajul lansat astăzi de Inspectoratul General al Poliție (IGP), în cadrul unei campanii de informare prin care cetățenii sunt îndemnați să predea benevol armele pe care le dețin ilegal, fiind scutiți de pedeapsa penală.

„Astăzi, Inspectoratul General al Poliției vine cu o inițiativă în fața societății și anume lansarea campaniei „Acum este momentul, predă armamentul!”, campanie prin care ne propunem să sensibilizăm societatea civilă privind pericolul la care se expun deținând o armă ilegal, riscul la care expun copiii și întreaga comunitate. Vă îndemn să aveți încredere în Poliție, aveți tot sprijinul nostru, iar împreună construim o societate mai sigură”, a menționat șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, în cadrul evenimentului de lansare.

Până în 23 ianuarie 2019, persoanele care dețin ilegal arme le pot depune la poliție, fără a avea de suferit consecințe penale.

Publicitate

Potrivit legii, armele pot fi deținute de către civili doar pentru apărare, auto-apprare, paza bunurilor, sport sau vânătoare. Pentru aceste tipuri de arme, proprietarii trebuie să solicite permis de port-armă.

Dacă se întâmplă să găsiți o armă abandonată, iată ce vă sfătuiește IGP:

- în momentul depistării armei, nu o luați în mână, pentru a evita riscul producerii unei împuşcături involuntare care poate duce la o tragedie;

- asigurați locul unde a fost depistată arma, pentru a nu permite accesul la aceasta a membrilor familiei, rudelor, copiilor sau altor persoane străine;

- nu transportați singuri arma la Poliţie;

- informați Poliția la 112 despre găsirea armei, a munițiilor și materialelor explozive;

- persoana care a depistat o armă, muniții sau materiale explozive trebuie să aştepte la faţa locului până la sosirea angajaţilor Poliţiei, cu respectarea tehnicilor de securitate.

În ultimii 10 ani au fost scoase din circuitul ilegal circa 19.000 de arme, care au fost distruse prin topire, contribuind astfel la scăderea numărului de incidente și infracțiuni. De la începutul anului curent, poliția a contracarat 321 de infracțiuni și incidente comise cu arme deținute ilegal, în cadrul cărora au fost depistate și ridicate 342 de arme și 4124 de unități de muniție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal