VIDEO. „Turcia înseamnă calitate”. iData descrie relațiile moldo-turce: „Oferim mai mult Turciei, decât ei nouă. Trebuie să ne simțim demni”

VIDEO. „Turcia înseamnă calitate”. iData descrie relațiile moldo-turce: „Oferim mai mult Turciei, decât ei nouă. Trebuie să ne simțim demni”

În cel de-al 16-lea episod iData Show, Mihai Bologan vorbește despre relațiile economice dintre Republica Moldova și Turcia.Turcia nu este nici pe departe cel mai important partener comercial al Moldovei, fiind pe locul șapte în topul țărilor în care exportăm și tot pe șapte în topul țărilor de unde am importat în anul 2017, menționează acesta. Anul trecut, Moldova a cumpărat mărfuri în valoare de 304 milioane de dolari americani și a vândut mărfuri de doar 104 milioane dolari, ceea ce înseamnă un deficit al balanței comerciale de 200 milioane USD, precizează Bologan.

Față de ultimii doi ani, situația s-a îmbunătățit un pic, astfel încât R. Moldova a crescut semnificativ exporturile spre Turcia, cu 61% în doi ani, în timp ce importurile au crescut doar cu 7%. Asta înseamnă că deficitul comercial anual s-a micșorat.

Sunt și aspecte pozitive. La unele categorii de mărfuri, noi avem o balanță pozitivă, adică exportăm mai mult decât importăm:

Deci, avem un plus de 48 milioane de dolari la capitolul semințe oleaginoase și fructe oleaginoase; cereale diverse, semințe și fructe, plante industriale sau medicinale, paie și furaje, și mai avem un plus de 10.3 milioane dolari la cereale. Mai adăugăm aici 4.5 milioane la băuturi, în principal vinuri, și încă 3 milioane la diverse produse ale industriei alimentare.

În esență, R. Moldova exportă în Turcia produse alimentare și ale industriei alimentare, cu valoarea adăugată joasă. Să vedem ce importăm de la prietenii noștri turci.

Începem cu un mare minus la ceea ce înseamnă aparataj divers, în special pentru industria auto, eficiență energetică și diverse componente industriale. Adăugăm aici un minus de 25.4 milioane USD pe produse ale industriei textile și o sumă importantă ce reprezintă diferite tipuri de detergenți. Zece milioane le dăm pe diferite automobile, cinsprezece milioane – pe diverse materiale plastice.

Și sunt multe alte poziții, unde companiile din R. Moldova plătesc bani importanți pentru produsele din Turcia. Respectiv - noi le oferim produse neprelucrate sau cu o valoare adăugată mică, iar ceea ce importăm sunt în mare parte produse industriale, cu valoare adăugată mare. Deci, reținem că anul trecut am pierdut 3.4 miliarde lei din comerțul cu Turcia.

Dacă e să trecem la turism, conform Biroului Național de Statistică, peste o treime din toți moldovenii ce au plecat în vacanță peste hotare, prin agenții, au ales anume Turcia. În anul 2010, acest indicator era și mai mare – 42.2%. Vorbim deci despre aproape 82 mii moldoveni în 2017. Să presupunem că o vacanță medie i-a costat circa 700 de euro, astfel că vom avea 57.4 milioane euro cheltuite în mare parte în Turcia. Desigur, există comisionul agențiilor de turism și costul biletelor de avion, dar cel puțin 40 milioane euro sau 740 milioane de lei în 2017 au plecat din R. Moldova direct în economia Turciei, sau poate chiar mai mult. Aici, desigur nu sunt incluși multitudinea de moldoveni ce preferă să viziteze Istanbulul, Bodrumul sau Antalya și pleacă individual, fără agenții.

Deci, în total, vreo 6 miliarde de lei au ajuns în economia Turciei din buzunarele cetățenilor și companiilor din R. Moldova, doar din turism și comerț extern și doar în anul 2017. În același timp, beneficiile Moldovei sunt mult mai modeste: sub 2 miliarde de lei.

Să nu uităm aici și de faptul că Turcia se implică în multe proiecte imobiliare și că multe companii turce activează în R. Moldova și au cifre de afaceri importante. De exemplu: cel mai mare mall a fost construit de la zero de turci, Arena Chișinău va fi construită tot de turci, avem câțiva zgârâie-nori care sunt construiți de companii din Turcia ș.a.m.d.

Publicitate

Prin aceste date, Mihai Bologan transmite câteva mesaje:

- În acest moment, R. Moldova oferă mai mult Turciei decât invers

- Acest fapt trebuie să ne simțim demni în fața turcilor

- Economia noastră trebuie să se dezvolte ca să exportăm produse cu valoare adăugată mai mare

- Turcia înseamnă calitate, chiar dacă în trecut produsele turcești erau considerate la mâna a doua, totuși în prezent Turcia e o țară puternic tehnologizată, cu o industrie puternică și bine dezvoltată.

- R. Moldova exportă mai multă producție agricolă în Turcia și nu invers

La final, autorul menționează câteva aspecte politice:

- Turcia are probleme diplomatice serioase, în trecut cu Rusia, în prezent cu SUA, susține regimul din Siria etc.

- Turcia practic nu mai este un candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

- Sabia lui Ștefan cel Mare rămâne înfiptă bine la Istanbul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal