Manifestanții au scandat lozinci precum „Dreptate lui Băsescu”, „Dodon, nu fi rău, va veni și rândul tău” sau „Să treacă Prutul DNA, să reformăm justiția”. Aceștia au adus și o pancartă de peste doi metri, cu inscripția „Dreptate pentru Traian Băsescu”.

„Credem că sunt toate temeiurile pentru a dobândi cetățenia respectivă, iar decretul fostului președinte al RM (n.r. Nicoale Timofti) nu poate fi revocat așa, pur și simplu, mai ales că Băsescu a făcut foarte multe pentru această națiune, pentru basarabenii români. Credem că a avut merite deosebite și se încadra în normele legale pentru acordarea cetățeniei, care au fost revocate din motive absolut nefondate, în opinia noastră. Acum vedem că instanțele de fond și de apel nu au ținut cont de acestea. Tragem nădejde că CSJ va trece cel puțin admisibilitatea și va examina cel puțin recursul după toate normele procedurale”, a declarat un participant la manifestație.


În 2016, Traian Băsescu a primit cetățenia moldovenească prin decretul semnat de ex-președintele Nicolae Timofti. La scurt timp, după ce Igor Dodon a preluat fotoliul de șef al statului, acesta i-a restras-o.

Fostul lider de la Cotroceni l-a acționat în judecată pe Igor Dodon la începutul anului 2017, cerând să fie anulat decretul prin care i-a fost retrasă cetățenia. În ianuarie 2018, Judecătoria Chișinău a respins cererea de chemare în judecată. Decizia a fost menținută, ulterior, de Curtea de Apel.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!