Europarlamentarul Mureșan: „Niciodată relația dintre UE și Guvernul de la Chișinău n-a mai fost atât de rea, de la 2009 încoace”

Europarlamentarul Mureșan: „Niciodată relația dintre UE și Guvernul de la Chișinău n-a mai fost atât de rea, de la 2009 încoace”

„Niciodată de la căderea comunismului în R. Moldova, din aprilie 2009, relația dintre UE și guvernul acestei țări nu a fost atât de rea cum este astăzi și niciodată încrederea UE în autoritățile de la Chișinău nu a fost niciodată mai mică decât este acum”, afirmă Mureșan.

„De ce? Fiindcă actuala guvernare a dovedit până acum în mod accelerat în ultimul an de zile că nu respectă valori fundamentale ale UE și au fost două momente care au dus la etichetarea acestei guvernări ca nefiind una pro-europeană, ci una care nu își respectă angajamentele.

În primul rând, modificarea legislației electorale în ciuda avizului Comisiei de la Veneția. Este evident că este decizia R. Moldova în privința legislației electorale și ce sistem de vot vrea să adopte, doar că regulile lumii civilizate spun că nu trebuie modificată legislația țării în ciuda avizului Comisiei de la Veneția.

Deci, unu - modificarea legislației electorale și doi - decizia de a nu valida și de a nu recunoaște rezultatul unor alegeri pe care observatorii internaționali le-am declarat ca fiind corecte, corespunzând standardelor internaționale și anume alegerea unui nou primar pentru orașul Chișinău, indiferent cine este câștigătorul unui scrutin.

Dacă alegerile au fost corecte, această persoană este legitimă și trebuie să își exercite mandatul, la fel cum atunci când președintele Igor Dodon a câștigat alegerile în R. Moldova, deși este un președinte pro-rus și anti-european atât în discurs cât și în acțiuni. Totuși, UE a recunoscut rezultatul acelor alegeri, iar președintele Dodon a fost tratat ca orice șef de stat ales în mod liber și legitim, democratic.

Anularea alegerilor, atunci când învingătorul nu îți este pe plac, este un semnal al autoritarismului și acesta nu-și are loc în relația cu UE”, a spus eurodeputatul român.

Întrebat despre amnistia fiscală votat de Parlamentul de la Chișinău, dar și proiectul de lege privind dobândirea cetățeniei contra cost, Siegfried Mureșan a declarat că acestea reprezintă o îngrijorare pentru Bruxelles.

„Categoric este o îngrijorare, doar că alegerile libere, un sistem pluripartinic, recunoașterea alegerilor democratice sunt chestiuni fundamentale. Fără aceste valori europene, nimic altceva nu mai poate exista în relația R. Moldova cu UE.

Prin acțiunile sale, guvernul actual riscă să împiedice cetățenii R. Moldova să fructifice avantajele procesului de apropiere dintre R. Moldova și UE pe care le-am gândit atunci când am semnat și ratificat Acordul de Asociere. Avem în momentul de față cel mai bun instrument pentru apropiere a R. Moldova de UE, numai că cetățenii sunt frânați de a beneficia de pe urma lui fiindcă nu avem un guvern la Chișinău care să fructifice potențialul și care să aibă încrederea Bruxelles-ului.

Deci, da, legislația la care vă refereați este gravă și nu este în concordanță desigur și așteptările UE, doar că celelalte două lucruri pe care le-am enunțat ca fundamentale și se consideră îndeplinite de la sine înțeles cu un stat cu care UE are un Acord de Asociere.

Este un lucru pe care nu l-am anticipat la momentul semnării Acordului de Asociere, cum că R. Moldova va face regrese atât de importante în aceste domenii fundamentale.

Tocmai de aceea și asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro este blocată”, a mai spus parlamentarul.

Amintim că, la 9 octombrie curent, Parlamentul European a votat o rezoluție în care se arată că Republica Moldova este capturată de interese oligarhice, iar Uniunea Europeană nu va oferi asistență statului nostru până după scrutinul parlamentar de anul viitor. Deputații europeni consideră că autoritățile de la Chișinău au deviat de la standardele democratice și statul de drept și spun că viitorul relațiilor dintre UE și R. Moldova depinde de modul în care se vor desfășura alegerile din 24 februarie 2019, și că sprijinul financiar european ar trebui redirecționat în susținerea societății civile și presei libere.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal