Totodată, IGC va face parte din sistemul naţional de apărare şi împreună cu Armata Naţională va asigura realizarea atribuţiilor specifice pe durata declarării stării de asediu sau de război.
Respectiv, pe timp de pace IGC va exercita atribuţii specifice Poliţiei, iar pe timp de asediu sau de război va exercita atribuţii specifice Forţelor Armate.
Pe lângă competenţele de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii şi securităţii publice şi protecţie a obiectivelor de importanţă deosebită, prevenire şi descoperire a infracţiunilor, IGC va fi abilitată cu atribuţii de constatare a contravenţiilor, în special a celor ce atentează la ordinea şi securitatea publică, de aplicare a sancţiunilor contravenţionale, precum şi de constatare a infracţiunilor atribuite IIGC în competenţă prin lege.
Necesitatea atribuirii statutului de agent constatator personalului Inspectoratului General al Carabinierilor, pe lângă faptul că de asemenea competenţe dispun toate structurile similare ce activează în spaţiul UE, mai derivă şi din faptul că, structurile componente ale Poliţiei (Inspectoratul Naţional de Patrulare şi Inspectoratele de poliţie) nu deţin instrumentele necesare pentru acoperirea plenară a zonelor de competenţă, în special îri aglomerările urbane, şi, respectiv, nu reuşesc să realizeze corespunzător sarcinile de prevenire şi combatere a faptelor contravenţionale, în special a celor ce atentează la ordinea şi securitatea publică săvârşite în spaţiul public.
Respectiv, abilitarea cu competenţe de constatare a faptelor contravenţionale a personalului contractual instruit şi bine pregătit al IGC va asigura creşterea semnificativă a gradului de siguranţă al cetăţenilor, sporirea satisfacţiei populaţiei faţă de prestaţia personalului structurilor de ordine şi securitate publică şi va genera creşterea gradului de performanţă în prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional.
Totodată, restabilirea ordinii publice urmează să devină misiunea principală a Carabinierilor, iar menţinerea ordinii publice - misiunea principală a Poliţiei.
La atingerea capacităţii operaţionale complete a noii structuri, prevăzută pentru anul 2020, misiunile de restabilire a ordinii publice vor reveni integral carabinierilor.
IGC va fí organizat pe principii militare, ca sistem unitar de forţe, şi va exercita atribuţiile pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Structura nouă va fí constituită din Comandamentul General al IGC, direcţii regionale, unităţi militare şi subdiviziuni de suport operaţional. O asemenea structură este caracteristică, practic, tuturor instituţiilor omoloage care funcţionează în statele membre ale Uniunii Europene, spun autorii.
Potrivit prevederilor proiectului actului legislativ, până la data de 31.12.2020. IGC va trece treptat la îndeplinirea serviciului militar în exclusivitate pe bază de contract.
De la 1 ianuarie 2021, atribuţiile ce ţin de restabilirea ordinii şi securităţii publice prevăzute pentru angajații Poliției şi statutul poliţistului vor trece la Inspectoratului General al Carabinierilor, activitatea în cauză fiind realizată exclusiv de această structură.
În cadrul discuțiilor din plenul Parlamentului pe seama proiectului de lege, socialistul Ghenadie Mitriuc a întrebat autorii dacă nu li se pare că noile prevederi contribuie la „uzurparea puterii” în stat, afirmație negată de deputatul Sergiu Sîrbu.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.