Deși inițiativa a fost anunțată marți de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, un proiect de lege în acest sens încă nu a fost definitivat. Astfel, deputații PLDM și PSRM cu care am vorbit s-au arătat curioși să vadă fundamentarea economică a inițiativei, menționând că nu există bani pentru un asemenea proiect, pe care-l califică „o bulă de săpun” care, cel mai probabil, se va sparge imediat după scrutinul din februarie, când nu vor mai există resurse financiare pentru implementarea inițiativei de majorare a salariilor mai multor categorii de bugetari.

În același timp, deputații PD și PPEM, care formează majoritatea parlamentară, spun că resursele financiare pentru majorarea salariilor există și că proiectul legii bugetului de stat pe anul 2019 va conține și banii destinați acestui scop.

Află AICI principalele prevederi ale inițiativei privind salarizarea în sectorul bugetar.

Noile reglementări ar urma să intre în vigoare la 1 decembrie curent, cu două luni înainte de scrutinul din februarie. „Nimeni nu va pierde niciun leu. Nimeni nu va mai avea un salariu sub minimul de existență pentru populația aptă de muncă, ceea ce reprezintă 2.000 de lei”, a declarat prim-ministrul Filip.

Întrebat de costurile noului sistem de salarizare, premierul nu a oferit o cifră. „Acești bani bugetul statului îi are și îi va avea întotdeauna. Nu este nevoie de rectificare a legii bugetului. Salariile vor fi plătite conform legii care este vigoare”, a spus el.

Potrivit ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, pentru a implementa noul sistem de salarizare în sectorul public, în 2019, este nevoie de o majorare de 1,3 miliarde de lei a fondului de salarizare, comparativ cu anul curent. Oficialul a menționat că mizează și pe finanțările din exterior. Asta în contextul în care Uniunea Europeană a decis că prima tranșă din asistența macrofinanciară ar putea fi livrată doar după alegerile din februarie 2019, în funcție de modul în care se vor desfășura.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!