Pentru majorarea salariilor bugetarilor, doar în 2019, e nevoie de un supliment de peste un miliard de lei. Armașu explică de unde vor fi luați banii

Pentru majorarea salariilor bugetarilor, doar în 2019, e nevoie de un supliment de peste un miliard de lei. Armașu explică de unde vor fi luați banii

Pentru a implementa noul sistem de salarizare în sectorul public, în 2019, este nevoie de o majorare de 1,3 miliarde de lei a fondului de salarizare, comparativ cu anul curent. Asta a declarat ministrul Finanțelor Octavian Armașu la Radio Sputnik Moldova. Acesta a menționat că mizează și pe finanțările din exterior. Asta în contextul în care Uniunea Europeană a decis că prima tranșă din asistența macrofinanciară ar putea fi livrată doar după alegerile din februarie 2019, în funcție de modul în care se vor desfășura.

„Pentru anul 2019 avem o majorare a fondului salarizare, comparativ cu 2018, cu 1,3 miliarde de lei. Această sumă s-a luat pe seama estimării veniturilor noastre, finanțărilor pe care mizăm anul viitor, care vor fi incluse în bugetul de stat pentru anul viitor. Noi am discutat cu FMI și ei ne-au comunicat că putem conta pe resursele lor și că putem să aprobăm proiectul”, a declarat șeful de la Finanțe.

Cât ține de durabilitatea proiectului în contextul în care UE a decis suspendarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro, Armașu a menționat că la acest subiect se va reveni după alegeri. „Vom avea o discuție calmă și pragmatică și vom reveni la discuții. Dar haideți să vedem ce avem în 2018 – am avut o creștere a încasărilor mult peste ceea ce ne-am propus noi în bugetul de stat – 1,2 miliarde de lei, ceea ce acoperă pe deplin ceea ce nu am primit sub formă de granturi de la UE. Pe viitor, avem potențial de a crește veniturile”, a adăugat acesta.

Deși autoritățile își doresc să implementeze proiectul cu două luni înainte de alegerile parlamentare, Octavian Armașu neagă că inițiativa ar avea un scop electoral. „Viața Guvernului Filip a fost de trei ani. Era normal ca proiectele inițiate în 2016 să se realizeze în 2018. Acest lucru a fost făcut cu dedicație de către specialiștii care au lucrat la acest proiect. Eu am văzut reacțiile lor la acele critici. Au fost jigniți, fiindcă au depus mult efort. Experții Organizației Internaționale a Muncii au lucrat cu noi până în mai 2018. Atunci am avut grila de salarizare, în iunie am început să lucrăm asupra textului legii și abia acum suntem gata să ieșim cu ea”, a spus ministrul.

Potrivit proiectului, fiecare bugetar ar urma să primească un salariu minim de 2.000 de lei. Iar cei care, potrivit noii grile de salarizare, urmau să aibă un salariu mai mic, vor primi o compensație, adică li se va conserva nivelul salariului din 2018.

Vedeți AICI ce mai prevede proiectul.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.