PLDM: Deputatul Iurie Țap, amenințat cu ridicarea imunității parlamentare

PLDM: Deputatul Iurie Țap, amenințat cu ridicarea imunității parlamentare

Deputații PLDM susțin că regimul actual de guvernământ urmărește eliminarea lor din viața politică chiar înaintea alegerilor parlamentare. Drept argument, aceștia susțin că structurile de stat ar fi inițiat mai multe anchete pe numele unor parlamentari. Astfel, în cazul liberal-democratului Iurie Țap i-ar fi fost intentat un dosar penal pentru înstrăinarea unui teren în anul 2000, pe când era primar de Florești. La fel, și deputata PLDM Maria Ciobanu anunță pe Facebook că SIS a cerut Ministerului Educației, Culturii și Cercetării informații cu privire la activitatea ei profesională.

Contactat de AGORA, Iurie Țap spune că a aflat despre „surpriza care i-a fost pregătită” la începutul lunii septembrie, dintr-o discuție cu foștii colegi de la Florești.

„Este vorba despre o cauză penală pornită în rem (n.r- pe fapt) pentru că nu am fost vizat personal. La începutul lunii septembrie fiind într-o vizită de lucru în teritoriu, un coleg mi-a spus despre faptul că democrații vorbesc despre faptul că în eventualele alegeri parlmentare ei au „o surpriză” pentru Iurie Țap dacă „va candida”. Este vorba despre un dosar penal. Vă spun că democrații din raionul Florești se laudă despre acestă surpriză spunând că acesta este contraargumentul lor la parlamentare. Așa am aflat despre acest dosar penal. Însă, din septembrie nu am fost contactat de către autorități, nu mi s-au pus întrebări absolut deloc, acesta fiind un dosar deschis pe fapt. Există o problemă, dar ea a fost denaturată și interpretată eronat, tendențios”, declară Iurie Țap.

Publicitate

Deputatul declară că acest atac a fost determinat de poziția sa exprimată în cadrul audierilor pe subiectul furtului miliardului, a dezbaterilor pe marginea proiectului PDM privind includerea în Constituție a opțiunii europene și, în special, prezentarea în plenul Parlamentului a Declarației privind uzurparea puterii de stat.

„Apropo, despre problemă: este vorba despre privatizarea unui teren în anul 2000. Voi preciza: terenul respectiv fusese incorporat în cadrul pieței URECOOP-ului Florești la începutul anilor 90, urmare amenajării intrării în piața din str. 31 August 1989. Respectiv a fost împrejmuit cu gard din piatră și plăci de beton, amenajat cu tarabe, gherete, altele. În perioada indicată aici erau amenajate peste 200 de locuri de comerț, fiind parte componentă a pieței URECOOP-ului”, scrie Iurie Țap într-o postare pe Facebook.

Contactat de AGORA pentru a comenta acuzațiile lui Iurie Țap, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat spune că „organele de drept își fac lucrul independent de factorul politic, iar principiul prezumției nevinovăției se aplică oricărui cetățean”.

„Cu regret, dar cel mai probabil în campania electorală asemenea declarații vor mai apărea, nu mă refer la cazul dat, mă refer în general la situația din Republica Moldova”, a mai adăugat Vitalie Gamurari.

Despre acest caz a scris și liberal-democratul Ion Terguță. Potrivit lui, Iurie Țap este „amenințat cu ridicarea imunității parlamentare pentru presupusa ilegalitate comisă”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal