Consecinţele deprecierii leului pentru agenţii economici din Moldova

Consecinţele deprecierii leului pentru agenţii economici din Moldova

Deprecierea leului va face mai dificălă rambursarea creditelor în valută, consideră economistul Grigore Furtună, membru al Ligii Bancherilor. El a declarat, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, că cel mai mult va avea de suferit agenţii economici din domeniul agriculturii, deoarece ei fac importuri de îmgrăşăminte şi utilaje.

„Este un contingent de agenți economici care au împrumuturi esențiale valutare de la băncile noastre, Iar băncile noastre au anumite datorii valutare externe. Vor apărea, dacă nu au apărut deja, probleme cu rambursarea creditelor valutare fiindcă numai agenții economici care au export sigur nu vor suferi din această cauză, dar acei care au export nesigur, la care exportul nu este dominant în fluxul bănesc vor înfrunta serioase probleme”, a declarat Grigore Furtună.

Totodată, economistul a menţionat că agenţii economici vor avea mai puţini bani disponibili pentru dezvoltare. „Pentru ca să achite valuta, practic, în aceleași fluxuri în lei, ei trebuie să cumpere valută, înseamnă că agenții economici vor cheltui mai mult, înseamnă că le va rămâne mai puțini bani și pentru dezvoltare, și pentru activitatea cotidiană. Dacă se duc mai mulți lei la procurarea valutei ca să fie achitat creditul luat în valută, înseamnă că mai puțini lei rămân pentru alte chestiuni. Băncile de acum trebuie să se ocupe cu treaba aceasta, cu ce le așteaptă cu fiecare împrumutat aparte. Sunt poate și persoane fizice care au luat credite valutare, nu știu, nu cunosc așa statistică”, a mai spus Grigore Furtună.

Publicitate

El consideră că agricultura va avea cel ami mult de suferit. „Va avea de suferit serios agricultura noastră fiindcă noi importăm îngrășăminte, mijloace de protejare, importăm tehnică, importăm semințe, totul importăm. Dar va trebui din veniturile acelea care au fost până acum obținute în lei să cumperi valută și să te achiți cu valută pentru import. Așa că problemele sunt serioase”, a mai spus economistul.

În ultima perioada, pe piaţa valutară a Republicii Moldova se observă o tendinţă de depreciere a leului moldovenesc faţă de principalele valute de referinţă. Astfel, comparativ cu situația din decembrie anul trecut, leul moldovenesc s-a depreciat cu 16,85% față de dolarul SUA și cu 4,85% fața de euro.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal