Cercetarea are ca scop analiza percepţiilor şi experienţelor reprezentanţilor gospodăriilor casnice şi oamenilor de afaceri privind corupţia în Republica Moldova şi evaluarea impactului implementării Strategiei naţionale anticorupţie în anul 2014.

Potrivit cercetării, valoarea totală a mitelor plătite de oamenii de afaceri s-a cifrat în 2014 la 387 miloane de lei, însă ţinând cont de inflaţie, ar însemna o scădere cu mai mult de 10% comparativ cu 2012.

Datele sondajului arată că oameni de afaceri au plătit neoficial cel mai mult în instanţele de judecată (53 miloane de lei), vamă (50,2 miloane de lei) şi inspectatele fiscale (49,4 miloane de lei).

Oamenii de afaceri plătesc cele mai mari mite în instanţele de judecată (8.809 lei), pentru a câştiga achiziţiile publice (7.000 lei) şi în birourile de avocaţi (4.075 lei).

În cadrul sondajului au participat 457 de unităţi de business. Cercetarea a fost realizată în perioada 13 septembrie - 25 noiembrie 2014. Interviurile au fost realizate de către operatorii reţelei CBS-AXA.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!