Un locuitor din Atena, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, spune că anul trecut aproape că renunţase să mai găsească un cumpărător pentru imobilul său, când un microbuz a oprit în faţa casei din care a coborât o familie de chinezi. A doua zi a primit o ofertă.

„Nici măcar nu au vrut să mai vadă casa încă o dată. Am mers la notar, am primit un avans şi totul a fost pus în mişcare”, a spus acesta, care a dezvăluit că a primit de la familia de chinezi suma de 220 de mii de euro pentru casa sa din suburbia Gerakas, pentru care a plătit, în 2007, suma de 320 de mii de euro.

Potrivit datelor oficiale publicate de Banca Centrală a Greciei, preţurile la imobiliare au crescut cu 0,8% în ritm anual în trimestrul al doilea, după un avans de doar 0,1% în primul trimestru, prima creştere înregistrată după 2008. De asemenea, valoarea taxelor strânse de pe urma vânzărilor de proprietăţi imobiliare a crescut cu 41% în ritm anual în primele şapte luni din 2018, până la 204,7 milioane de euro.

„Primim mult mai multe telefoane. Marea majoritate sunt străini şi, desigur, chinezii sunt de departe în frunte”, a menționat Lefteris Potamianos, preşedintele Asociaţiei Agenţilor Imobiliari din Atena, organism care reprezintă aproximativ 3 mii de brokeri.

Interesul cumpărătorilor chinezi pentru casele din Grecia vine într-un moment în care yuanul chinez s-a depreciat cu 6% în raport cu dolarul american în acest an. În plus, autorităţile de la Beijing au luat măsuri pentru a restricţiona investiţiile peste hotare ale chinezilor, care găsesc totuşi modalităţi pentru a scoate bani din ţară.

Oameni precum Lian Wenmin, o fostă contabilă de 29 de ani, susţine că achiziţionarea unei case în Grecia nu este motivată doar de avantajul preţurilor reduse şi obţinerea unei vize care îi permite să călătorească în Uniunea Europeană. Clima mediteraneană a Greciei este un avantaj suplimentar, spune Lian.

Aceasta a dezvăluit că are de gând să cheltuiască 250 de mii de euro pentru unul sau două apartamente în zona centrală din Atena pe care le va închiria prin site-uri, precum Airbnb, precum şi pentru o a treia locuinţă pentru ea într-o suburbie a Atenei. „Cu aceiaşi bani, la Beijing pot să cumpăr doar un singur apartament într-o zonă bună, cu o suprafaţă de 30 de metri pătraţi. Este o mare diferenţă”, menționează Lian Wenmin.

De cealaltă parte, pentru chiriaşii din Atena, interesul investitorilor chinezi nu este o veste bună. Intenţia multor cumpărători de a achiziţiona o proprietate doar pentru a o închiria ulterior duce în sus chiriile şi uneori la ameninţarea unor evacuări, în cazul în care chiriaşii nu plătesc chirii mai mari, spune Angelos Skiadas, preşedintele Asociaţiei Chiriaşilor din Grecia (PASYPE).

Chiriile din Grecia au crescut cu 8,4% în perioada septembrie 2017 - septembrie 2018, potrivit uni studiu realizat de subsidiara locală a RE/MAX International.

„Începând de anul trecut, problema a devenit un coşmar. Chiriaşii sunt forţaţi să plece, pentru că sunt şantajaţi de proprietari, în timp ce aceia care caută o nouă locuinţă se confruntă cu chirii exorbitante”, spune Angelos Skiadas.

Skiadas a subliniat că PASYPE a făcut lobby la Guvern pentru ca acesta să majoreze perioada minimă a unui contract de închiriere de la trei până la şase ani.

Conform datelor oficiale, dintre cele 3.404 permise de rezidenţă eliberate de la debutul programului „Golden Visa” în 2013, aproximativ 1.700 au fost acordate unor cetăţeni chinezi. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!