CC: Persoanele arestate preventiv în baza unei prevederi declarate neconstituționale urmează a fi eliberate imediat

CC: Persoanele arestate preventiv în baza unei prevederi declarate neconstituționale urmează a fi eliberate imediat

Astfel, persoanele în privința cărora a fost dispusă măsura preventivă a arestului în baza textului declarat neconstituțional trebuie puse în liberate în cel mai scurt timp, a dispus Curtea.

CC a declarat neconstituțional textul „şi în cazul infracţiunilor care, au fost săvârșite fără aplicarea constrângerii fizice sau psihice, nu s-au soldat cu cauzarea de prejudicii vieţii şi sănătăţii persoanei sau nu au fost săvârșite de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală, învinuitul, inculpatul nu a recunoscut vina în comiterea infracţiunii” din articolul 185 alin. (1) din Codul de procedură penală.

Astfel, CC a stabilit că condiționarea aplicării arestului preventiv de recunoașterea vinei este contrară Constituției și că aplicarea arestului preventiv în asemenea situație încălca prezumţia nevinovăţiei.

Hotărârea are efect retroactiv, Curtea a stabilit că aceasta va produce efecte juridice începând cu data de 17 august 2018.

Ea a stabilit că persoanele în privința cărora a fost dispusă măsura preventivă a arestului în baza textului declarat neconstituțional prin prezenta hotărâre trebuie puse în liberate în cel mai scurt termen de la pronunțarea acestei hotărâri.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Analiza Curții pe acest caz poate fi văzută AICI.

AGORA precizează că Parlamentul a votat în două lecturi, pe 25 octombrie curent, un proiect de lege ce prevede că arestul preventiv nu va putea fi aplicat dacă vor fi îndeplinite cumulativ unele condiții. Inițiativa, prezentată de democrați ca fiind una progresistă și care va contribui la evitarea aplicării arestului preventiv în cazurile în care nu este nevoie de această măsură, a fost criticată de deputatul Adrian Lebedinschi. Potrivit socialistului, prin acest proiect de lege se exclude posibilitatea de a aresta preventiv persoanele care au comis infracțiuni de furt în proporții deosebit de mari. „Dumneavoastră excludeți posibilitatea de a-l aresta pe Șor, aplicând aceste prevederi”, a spus acesta.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal