Cât de transparente sunt achizițiile publice desfășurate de Primăria Orhei? Iată concluziile experților

Cât de transparente sunt achizițiile publice desfășurate de Primăria Orhei? Iată concluziile experților

Achiziții publice care nu corespund planului publicat sau informații insuficiente în acest sens pe site-ul oficial instituției. Sunt câteva nereguli depistate, din nou, de experții IDIS „Viitorul” într-un raport de monitorizare a achizițiilor publice desfășurate de Primăria Orhei. Anterior, după ce experții au spus că licitațiile publice de la Orhei sunt netransparente, primarul municipiului, Ilan Șor, i-a numit pe autorii studiului „oameni ciudați”, menționând că toate procedurile au fost legale.

De această dată, a fost monitorizată perioada iulie-octombrie, fiind vorba de trei contracte de achiziții și trei proceduri în desfășurare.

Experții au menționat că, „față de primul raport, s-a făcut vizibilă pe pagina web a Primăriei o mică mișcare pozitivă – de la finele lunii iunie au început să fie publicate anunțurile de participare și unele documente necesare procedurilor de achiziții”. Totuși, potrivit acestora, informațiile publicate la rubrica „achiziții publice” sunt „sporadice, incomplete și nestructurate”, iar accesul cetățenilor și al societății civile la date privind achizițiile de bunuri, servicii și lucrări este limitat.

Publicitate

Discrepanțele dintre achizițiile din plan și cele care au loc în realitate

Potrivit raportului IDIS „Viitorul”, planul de achiziții pentru anul 2018 a fost publicat pe pagina web a Primăriei Orhei în 15 mai, după ce cea mai mare parte a procedurilor de achiziții au fost deja lansate. Pentru perioada iulie-octombrie, în planul de achiziții au fost prevăzute două proceduri de cereri de mică valoare, două cereri de oferte de prețuri și o procedură cu date incomplete.

Din cele două cereri de oferte de prețuri, o procedură a fost pentru „produse petroliere pentru anul 2019”, care ar fi trebuit să aibă loc în octombrie. Până în prezent, niciun anunț de intenție și niciun anunț de participare nu a fost însă publicat, au spus experții.

Aceștia au menționat despre o procedură cu date incomplete, fiind vorba despre o procedură despre care în planul de achiziții sunt scrise doar denumirea și obiectul achiziției. Este vorba despre încărcarea și regenerarea imprimantelor. „În plan nu sunt indicate nici tipul procedurii, data preconizată, suma estimativă. Totuși, pe 19 octombrie, pe MTender, a fost atribuit un contract în sumă de 16 mii de lei unei întreprinderi individuale din Orhei”, se arată în raport.

Cea de-a doua procedură din planul de achiziții este numit „detergenți pentru instituțiile subordonate”, planificată pentru august și care a fost anunțată ca procedură de cerere de oferte de prețuri cu suma de 100 de mii de lei. Deși figurează ca procedură finalizată, pe pagina Agenției Achiziții Publice (AAP) nu există niciun contract atribuit.

O achiziție inexistentă în plan, adică o procedură neplanificată, are denumirea de „produse de curățat pentru instituțiile subordonate”. „A fost anunțată și, conform datelor publicate se află în proces de examinare, iar, conform paginii AAP, în legătură cu această procedură au fost atribuite 7 contracte, în sumă totală de 300 de mii de lei”, au declarat experții.

O altă achiziție este intitulată „lucrări de confecționare și montare a ferestrelor și ușilor” la o grădiniță. Un contract în acest sens a fost deja atribuit pe data de 18 septembrie, iar această procedură nu a fost inclusă în planul de achiziții al Primăriei Orhei pentru anul curent. Deși suma prevăzută în contract este de 418 mii de lei, Consiliul Municipal Orhei a alocat în acest scop 440 de mii de lei.

Încă o procedură care nu este menționată în planul de achiziții se numește „servicii de preparare și distribuire a hranei pentru copii” la grădinițele din oraș, în sumă 5 milioane 420 de mii de lei. Aceasta a fost anunțată pe 26 octombrie prin intermediul MTender.

Lucrări de reparație – de două ori mai scumpe decât cele de construcție, realizate anul trecut

Totodată, experții au constatat că pe pagina web a Primăriei Orhei nu sunt publicate rapoartele de monitorizare a contractelor atribuite. Aceștia au analizat o achiziție realizată în acest an, în trei proceduri. Este vorba despre niște lucrări de reparație a rețelelor de canalizare la o grădiniță, suma cărora este de 500 de mii de lei. Experții au menționat că procesul de achiziții s-a desfășurat cu mai multe abateri. Curios este însă faptul că, în 2017, pentru aceeași grădiniță din Orhei, au fost desfășurate achiziții pentru construcția rețelelor de canalizare, costurile fiind de peste două ori mai mici – 200 de mii de lei.

Reprezentanții de la Primăria Orhei au lipsit de la evenimentul de prezentare a raportului și nu au comentat, deocamdată, concluziile experiților.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal