„Doi răniţi au primit îngrijiri ambulatoriu, iar două persoane au fost spitalizate. Din păcate, o alta nu a fost încă găsită”, a declarat într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de Instagram guvernatoarea regiunii Murmansk, Marina Kovtun.
Conform Interfax, care citează o sursă din serviciile de urgenţă din regiune, 60 de persoane au putut să părăsească docul în timpul incidentului, cinci însă nu au reuşit să o facă. Patru au fost găsiţi, iar a cincea este dată dispărută.
„Evaluăm amploarea pagubelor. O macara de 15 metri a căzut peste doc, este clar că au fost produse prejudicii la nivelul cocăi şi a punţii” navei, a comentat Aleksei Rahmanov, directorul întreprinderii publice ruse United Shipbuilding Corporation (USC), căreia i-a fost încredinţată renovarea portavionului.
„Din fericire, aceasta nu s-a întâmplat într-o zonă vitală pentru exploatarea navei”, a afirmat în continuare Rahmanov, citat de agenţia de presă TASS.
Intrată în serviciu în 1990, nava „Amiral Kuzneţov” a fost desfăşurată în ultimii ani în Marea Mediterană în cadrul intervenţiei ruse în Siria. Nava nu a beneficiat de reparaţii majore din 1997.
Potrivit unui reprezentant al întreprinderii de reparaţii navale Zviozdocika - filială a USC - citat de TASS, accidentul a fost provocat de o pană de curent care ar fi împiedicat funcţionarea pompelor docului plutitor.
Potrivit Zviozdocika, portavionul a fost transferat spre un alt doc, iar acest incident nu va afecta calendarul lucrărilor de renovare.
USC şi-a anunţat intenţia de a depune o plângere împotriva grupului rus Rosneft, proprietarul şantierului naval, unde se desfăşoară lucrările. „Va trebui să o facem. Ministerul Apărării nu ia asupra sa costurile de asigurare, în consecinţă nava nu este asigurată”, a declarat Aleksei Rahmanov, citat de TASS.
El a precizat că macaraua căzută a „făcut o gaură de patru până la cinci metri” pe puntea „Amiralului Kuzneţov”.
La rândul său, operatorul de electricitate rus Rosseti susţine într-un comunicat că nu a înregistrat nicio întrerupere în alimentarea cu energie electrică în reţea în momentul accidentului.
Accidentul s-a produs în timp ce „Amiral Kuzneţov” tocmai fusese supus unei serii de lucrări de mententanţă şi urma să părăsească docul, notează AFP.