Care va fi impactul prăbușirii rublei rusești asupra economiei moldovenești

Care va fi impactul prăbușirii rublei rusești asupra economiei moldovenești

Prăbușirea rublei rusești ar putea avea mai multe consecințe asupra economiei moldovenești. Cel mai puternic impact ar putea fi asupra migranților moldoveni, însă ar putea fi afectate și investițiile directe ale investitorilor ruși, dar și plasamentele băncilor moldovenești în băncile rusești. 

Impactul prăbușirii rublei asupra economiei moldovenești a fost analizat de directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Adrian Lupușor. Expertul a întocmit o listă de eventuale consecințe prăbușirii rublei asupra economiei Republicii Moldova:

- Impactul prin intermediul exporturilor va fi unul minimal, deoarece exporturile moldovenești spre Rusia deja au sucombat urmare a embargoului comercial instituit de Moscova. Mai mult decât atât, pentru a face față cererii în creștere pentru produse alimentare, Moscova ar putea chiar să renunțe la embargo. Scenariul este posibil, dar de mică probabilitate și nu este luat în calcul în simulări;

Publicitate

- Impactul prin intermediul investițiilor directe ale investitorilor ruși în economia moldovenească se va manifesta prin intermediul absenței noilor investiții din partea investitorilor ruși. Dar ținând cont de faptul că în ultimii 4 ani, investițiile străine directe din Federația Rusă au constituit mai puțin de 1% din totalul influxurilor, impactul dat va fi minimal. Pentru moment, se presupune că nu vor fi retrase investițiile deja existente;

- Impactul prin intermediul remitențelor va fi probabil cel mai important. Anticipăm o reducere cu 20 sută a volumului de remitențe din Federația Rusă, ceea ce, pe termen scurt, este echivalent cu reducerea cu circa 12 la sută a influxului total de remitențe;

- Impactul prin intermediul plasamentelor băncilor moldovenești în băncile rusești. În cazul unei panici bancare, aceste plasamente ar putea fi înghețate sau chiar pierdute. Modelul nu este încă suficient de dezvoltat pentru a permite modelarea acestui impact;

„Evaluarea impactului a fost făcută cu ajutorul unui model de echilibru general aplicat, care este calibrat pe baza datelor din anul 2010. Acesta este neajunsul principal, deoarece între timp au survenit noi șocuri care au schimbat cardinal relația comercial-economică cu Rusia. De asemenea, modelul nu este suficient de avansat pentru a evalua impactul dinamic și cel transmis prin intermediul sectorului financiar”, explică expertul Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

În Rusia, situația pe piața financiară rămâne tensionată. În această dimineață rubla rusească a înregistrat fluctuații majore atât de depreciere cât și de apreciere, în raport cu dolarul și euro.

Rubla rusească înregistrează din nou fluctuații semnificative

La deschiderea sesiunii de la Bursa din Moscova rubla rusească a înregistrat o cotație de 72 de ruble pentru un dolar sau cu 5 ruble mai mult decât la închiderea sesiunii precedente. În timp ce euro a înregistrat un curs de 92 de ruble, ceea ce reprezintă cu 7 ruble mai mult față de valoarea înregistrată la ieri la închiderea bursei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal