VIDEO, AUDIO. RISE Moldova anunță că jurnaliștii instituției sunt urmăriți de un provocator

VIDEO, AUDIO. RISE Moldova anunță că jurnaliștii instituției sunt urmăriți de un provocator

Jurnalista RISE Moldova, Liuba Șevciuc, a fost urmărită de un provocator de meserie. S-a întâmplat a doua zi de la publicarea „Paradisul oligarhului”, o anchetă despre vilele din străinătate ale lui Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat. Informația le-a fost comunicată colegilor de la RISE în cadrul unei întâlniri cu o persoană implicată direct în acțiunea de filaj. Aceasta a descris cu lux de amănunte ce a făcut jurnalista pe parcursul zilei de 6 septembrie 2018 și a dezvăluit date veridice despre membrii familiei sale, cât și detalii din viața personală, scrie rise.md.Aceiași persoană a mai declarat că Liuba a fost monitorizată timp de mai multe zile, dar și că alți jurnaliști RISE au fost luați „în vizor”. 

Vineri, 7 septembrie 2018, ora 16.40Un bărbat de vreo 40 de ani deschide ușa redacției RISE și întreabă din tocul ușii de Liuba Șevciuc. Spune că deține o informație pe care vrea să i-o comunice doar ei. Colegul nostru Dumitru Stoianov îl anunță că Liuba este ieșită. Ușor agitat, bărbatul ezită să intre în birou. Se prezintă Mihai și lasă un număr de telefon. În timp ce-l dicta, observă camerele de supraveghere, lucru care se pare că i-a grăbit plecarea. A stat exact 35 de secunde în ușa redacției RISE.

Publicitate

Vineri, 28 septembrie, ora 11.00Are loc întâlnirea cu „Mihai”, alias „Trifan Vasile”. Locația — o cafenea din centrul Chișinăului, situată pe str. Mihai Eminescu. Liuba merge la întâlnire împreună cu Iurie Sanduța, jurnalist RISE.

Îmbrăcat la sacou, „Mihai” deja aștepta în fața localului. Le sugerează reporterilor RISE să intre cât mai repede înăuntru, pentru că sunt „în vizor”. Discuția cu el durează aproximativ 40 de minute. Se prezintă drept agent sub acoperire al Centrului Național Anticorupție, dar că lucrează și pentru alte structuri de forță. Ajunge să dezvăluie și adevărata sa identitate — Veaceslav Galoi.

Cine e provocatorul

Veaceslav Galoi are 40 de ani și este originar din satul Sipoteni, raionul Călărași. Acesta este proprietarul firmei Doi Cumătri SRL, fondată în aprilie 2013. În ultimii zece ani fost direct implicat în mai multe provocări și situații care s-au soldat cu rețineri ale unor persoane cu funcții publice sau a unor oameni de afaceri.

De obicei Galoi juca rolul de provocator, adică cel care dădea sau lua mita în schimbul unor servicii. Iar în momentul în care făcea acest lucru, dădeau buzna și mascații CNA.

2016. Cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale a făcut o donație de 280 de mii de lei pe contul PAS. Maia Sandu, lidera PAS, era unul dintre candidații la funcția de președinte al țării. Banii transferați de Galoi proveneau de la „Dufremol» SRL, firmă controlată de primarul orașului Orhei, Ilan Șor, condamnat în prima instanță pentru implicare în „furtul miliardului”. Atunci Maia Sandu a calificat acțiunea drept „o încercare disperată de discreditare” și a inițiat procedura de returnare a banilor.

2014. Galoi a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru escrocherie. Acesta, sub pretextul că este angajat al CNA, împreună cu avocatul Mihail Grigoraș au estorcat 4.000 de lei de la o avocată. La schimb i-a promis protecție în caz că va avea probleme cu organele de drept.

Ce spun autoritățile

Angela Starinschi, purtător de cuvânt al Centrului Național Anticorupție: CNA nu are un asemenea agent sub acoperire. Cândva el a fost denunțător pe unele dosare de corupție. În prezent nu există nicio colaborare.

Gheorghe Cavcaliuc, șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, nu ne-a răspuns la telefon. Potrivit Marianei Bețivu, ofițera de presă a IGP, acesta este în concediu și, probabil, nu-i în țară. Sursa ne-a declarat că „în lipsa domnului Cavcaliuc” nu ne poate oferi un comentariu acum, însă va reveni cu un răspuns ulterior.

Mai multe detalii și înregistrarea audio a discuției cu Galoi o găsiți pe RISE.md.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal