Vineri, 7 septembrie 2018, ora 16.40
Un bărbat de vreo 40 de ani deschide ușa redacției RISE și întreabă din tocul ușii de Liuba Șevciuc. Spune că deține o informație pe care vrea să i-o comunice doar ei. Colegul nostru Dumitru Stoianov îl anunță că Liuba este ieșită. Ușor agitat, bărbatul ezită să intre în birou. Se prezintă Mihai și lasă un număr de telefon. În timp ce-l dicta, observă camerele de supraveghere, lucru care se pare că i-a grăbit plecarea. A stat exact 35 de secunde în ușa redacției RISE.După mai multe discuții la telefon, persoana în cauză i-a scris Liubei Șevciuc un mesaj de pe contul de Facebook al unei persoane cu numele „Vasile Trifan”. Contul de Facebook al lui Vasile Trifan conține doar câteva poze, unele luate de pe internet. O analiză sumară arată că persoana respectivă nu e foarte activă pe rețeaua de socializare. A lăsat doar câteva comentarii, printre care unul critic la adresa lui Andrei Năstase, liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, și altul de laudă pentru Silvia Radu, care a deținut funcția de primar interimar al municipiului Chișinău, iar în prezent este ministrul Sănătății.

Vineri, 28 septembrie, ora 11.00
Are loc întâlnirea cu „Mihai”, alias „Trifan Vasile”. Locația — o cafenea din centrul Chișinăului, situată pe str. Mihai Eminescu. Liuba merge la întâlnire împreună cu Iurie Sanduța, jurnalist RISE.

Îmbrăcat la sacou, „Mihai” deja aștepta în fața localului. Le sugerează reporterilor RISE să intre cât mai repede înăuntru, pentru că sunt „în vizor”. Discuția cu el durează aproximativ 40 de minute. Se prezintă drept agent sub acoperire al Centrului Național Anticorupție, dar că lucrează și pentru alte structuri de forță. Ajunge să dezvăluie și adevărata sa identitate — Veaceslav Galoi.

Cine e provocatorul

Veaceslav Galoi are 40 de ani și este originar din satul Sipoteni, raionul Călărași. Acesta este proprietarul firmei Doi Cumătri SRL, fondată în aprilie 2013. În ultimii zece ani fost direct implicat în mai multe provocări și situații care s-au soldat cu rețineri ale unor persoane cu funcții publice sau a unor oameni de afaceri.

De obicei Galoi juca rolul de provocator, adică cel care dădea sau lua mita în schimbul unor servicii. Iar în momentul în care făcea acest lucru, dădeau buzna și mascații CNA.

2016. Cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale a făcut o donație de 280 de mii de lei pe contul PAS. Maia Sandu, lidera PAS, era unul dintre candidații la funcția de președinte al țării. Banii transferați de Galoi proveneau de la „Dufremol» SRL, firmă controlată de primarul orașului Orhei, Ilan Șor, condamnat în prima instanță pentru implicare în „furtul miliardului”. Atunci Maia Sandu a calificat acțiunea drept „o încercare disperată de discreditare” și a inițiat procedura de returnare a banilor.

2014. Galoi a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru escrocherie. Acesta, sub pretextul că este angajat al CNA, împreună cu avocatul Mihail Grigoraș au estorcat 4.000 de lei de la o avocată. La schimb i-a promis protecție în caz că va avea probleme cu organele de drept.

Ce spun autoritățile

Angela Starinschi, purtător de cuvânt al Centrului Național Anticorupție: CNA nu are un asemenea agent sub acoperire. Cândva el a fost denunțător pe unele dosare de corupție. În prezent nu există nicio colaborare.

Gheorghe Cavcaliuc, șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, nu ne-a răspuns la telefon. Potrivit Marianei Bețivu, ofițera de presă a IGP, acesta este în concediu și, probabil, nu-i în țară. Sursa ne-a declarat că „în lipsa domnului Cavcaliuc” nu ne poate oferi un comentariu acum, însă va reveni cu un răspuns ulterior.

Mai multe detalii și înregistrarea audio a discuției cu Galoi o găsiți pe RISE.md.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!