*Acest material este sponsorizat

VIDEO. Cea de-a noua ediție ICT Career Orientation 2018 a adunat peste 900 de tineri, care își doresc o carieră în IT

VIDEO. Cea de-a noua ediție ICT Career Orientation 2018 a adunat peste 900 de tineri, care își doresc o carieră în IT

Pe 25 octombrie s-a desfășurat cea de-a noua ediție a ICT Career Orientation 2018, cel mai mare eveniment de orientare profesională dedicat tinerilor ce își doresc o carieră în domeniul IT.

Circa 900 de tineri au venit la eveniment în speranța de a găsi un loc de muncă sau un loc de stagiere. 

Ana Chirița, Director Executiv, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, organizator al evenimentului ne-a declarat:

„De la ediție la ediție observăm un interes tot mai sporit inclusiv al companiilor din domeniul IT și al celor care studiază sau își văd o carieră în domeniul IT. Avem mai mulți participanți, avem mai multe teme pe care le acoperim ca orientare profesională ulerior, avem mai multe companii sunt astăzi aici și avem circa 930 de oameni care s-au înregistrat pentru a veni la ITC Orientation ship și pofta tot crește și crește.”

Și în acest an evenimentul s-a bucurat de susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, a Guvernului Suediei și a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.

Sergiu Botezatu, Manager Senior de Proiecte, USAID Moldova

„Agenția de dezvoltare Internațională a SUA susține dezvoltarea sectorului IT în Republica Moldova fiindcă noi considerăm că acest sector are un potențial enorm în RM și contribuie la creșterea econimă a Republicii Moldova.”

Alex Karner, Șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece de Dezvoltare

Ceea ce vedem astăzi sunt o mulțime de tineri care au venit la acest eveniment pentru a discuta cu posibile companii, care pot fi posibilii angajatori pentru ei. Pentru noi la fel este important și schimbul de experinență dintre companiile care vor să angajeze tinerii.”

Adam Amberg, Consilier/Șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei în Moldova:

„Acesta este unul din cele mai importante sectoare la nivel global si aici este locul unde se înregistrează creșterile cele mai mari în domeniul joburior. Acest domeniu încurajează tinerii să rămână în țară și să se dezvolte aici. Un job în IT îl poți face din țara ta, dar te poți dezvolta internațional, iar acesta este motivul pentru care susținem acest proiect. Noi ne dorim foarte mult ca tinerii din Moldova să își găsească un loc de muncă aici, acasă.”

Tinerii interesați de domeniul tehnologiilor informaționale și comunicare au venit cu mari speranțe. Unii își căutau un job, iar alții au venit să își împărtășească experiența pe care au acumulat-o activând în acest sector: 

„Da, îmi doresc o carieră în IT și mi-am dat seama că nu este suficient doar ca să știi să codezi sau să programezi, ai nevoie de mai multe skiluri și m-am gândit că venind aici vorbind cu anbajatorii aș putea vedea care anume aptitudini sau calități sunt necesare în afară de partea strictă de programare.”

„Știu că mulți oameni caută asta din cauza salariilor mari, dar pentru mine personal este o pasiune.”

 „La moment sunt angajat la o companie, dar am nevoie de practică pentru colegiu de aceea caut o compania unde pot să fac practica.” 

 „Eu sunt în activă căutare, sunt axat mai mult pe domeniile de programare și aici este o oportunitate foarte bună deoarece sunt mai mulți angajatori într-un spațiu destul de mic și sper ca la sfârșitul zile deja să plec de aici cu careva potențial de angajare.” 

În cadrul evenimentului au fost prezente 16 cele mai mari  companii din domeniul IT, care în total au oferit  300 de locuri de muncă și oferte de stagiere pentru tineri. Iată care au fost și sunt cerinețele lor: 

 Vadim Echim, Managing Director, compania Tacit Knowledge

 „Compania noastră tot timpul s-a axat pe un nivel profesionist foarte înalt și mereu căutam colegi care sunt deja bine formați. Desigur din cauza lipsei talentului suficient și dezvoltării industriei foarte, foarte puternice și rapide devenim și noi mai flexibili venim mai aproape de studenți, de elevi. Aici noi le povestim ce este bussinesul real și ce oportunități au ei.”  

Elena Mutruc, Delivery Center Manager, compania Pentalog

„În primul rând un specialist în devenire trebuie să fie foarte sârguincios să își facă bine temele pe acasă la universitate, da să și muncească pe lângă curicula universitară.Trebie să citească foarte mult să urmărească video-uri online. Trebuie să lucreze la dezvoltarea abilităților de comunicare, lucru care poate fi realizat participând la diferite evenimente de voluntariat. Limba străină este foarte importantă, trebuie să comunice fluent în engleză, fie franceză sau germană.”

Eugeniu Galamaga, Regional branch Director, compania Allied Testing

Principala noastră cerință nu sunt cunoștințele în IT, dar cunoașterea limbii engleze și cred că de asta au nevoie toate companiile care sunt astăzi aici. Toți lucrează cu clienți străini, iar fără a ști limba engleză nu poți face nimic și de asta cunoașterea limbii engleze este principala cerință, iar dacă este să vorbim strict de o carieră în IT, atunci bineînțeles sunt importante cunoștințele de bază în calculator, cum lucrează sistemele de operare. 0:02

ICT Career Orientation este organizat de către Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, a Guvernului Suediei și a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare. Partener al evenimentului: Universitatea Tehnică a Moldovei.

Evenimentul este organizat anual începând cu 2010 și are drept scop motivarea şi ghidarea tinerilor spre cunoaşterea şi valorificarea oportunităţilor de angajare, dezvoltare și avansare profesională în domeniul TIC. Anul acesta la eveniment s-au înscris circa 900 de tineri.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Chișinăul se întâlnește la masa de discuții cu Tiraspolul: Criza energetică și libera circulație, principalele subiecte

Chișinăul se întâlnește la masa de discuții cu Tiraspolul: Criza energetică și libera circulație, principalele subiecte

Limba română este pe locul trei printre cele mai vorbite limbi în Anglia și Țara Galilor

Limba română este pe locul trei printre cele mai vorbite limbi în Anglia și Țara Galilor

Natalia Gavrilița, la întrevedere cu Nicolae Ionel Ciucă. Securitatea din regiune și situația energetică, pe agenda discuțiilor celor doi șefi de guverne

Natalia Gavrilița, la întrevedere cu Nicolae Ionel Ciucă. Securitatea din regiune și situația energetică, pe agenda discuțiilor celor doi șefi de guverne

Advertoriale
NEWTON HOUSE Grădina Botanică lansează a treia tranșă pentru vânzarea apartamentelor (VIDEO)

NEWTON HOUSE Grădina Botanică lansează a treia tranșă pentru vânzarea apartamentelor (VIDEO)

Balkan Pharmaceuticals, decernat cu premiul Notorium 2022 (VIDEO)

Balkan Pharmaceuticals, decernat cu premiul Notorium 2022 (VIDEO)

Descoperă excelența în arhitectură prin prisma Toro Center! Vino la Master Class în arhitectură cu Alexandrin Buraga

Descoperă excelența în arhitectură prin prisma Toro Center! Vino la Master Class în arhitectură cu Alexandrin Buraga

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  De mâine, cetățenii vor fi informați despre gradul de vulnerabilitate, spune ministrul Spatari
 • 2
  Ce facem în cazul deconectărilor de la energia electrică? Autoritățile au elaborat un ghid cu recomandări
 • 3
  În R. Moldova sunt posibile deconectări de la energia electrică, pe 29 și 30 noiembrie. Precizările ministrului Andrei Spînu
 • 4
  Compania Horus a venit cu o reacție despre avaria de la Termoelectrica și amenință că-și va retrage inginerii
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.