
Monumentele de arhitectură și istorie, în vizorul deputaților. Parlamentarii s-au acuzat și ironizat reciproc
・
„Tot mai des ne vin semnale că se distrug monumentele de arhitectură și istorie, în pofida faptului că sunt simboluri ale culturii și sunt protejate de stat și de lege. Am fost martori la distrugerea Palatului de Cultură al Sindicatelor. Mozaicul unicat de pe fațata clădirii a fost demontat. Din păcate, încă nu cunoaștem despre soarta acestuia. Chiar dacă se află în registrul monumentelor, nu am văzut acțiuni concrete îndreptate spre păstrarea clădirii. Iar în aceste zile, se distrug elementele de decor de pe clădiri aflate pe bulevardul Ștefan cel Mare. Sunt doar câteva exemple”, a declarat deputata PSRM, Marina Radvan.
Imediat, președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a anunțat că fracțiunea pe care o reprezintă nu va susține inițiativa. Același lucru l-au anunțat liberalii, care i-au acuzat pe socialiști de standarde duble.
„Păcat că nu avem aceeași atitudine în cazul Cimitirul Eroilor români, care a fost distrus. Cineva era atunci ministerul Economiei (n. r. - Igor Dodon), cineva prim-ministru (n. r. - Zinaida Greceanîi) când acel Cimitir a fost practic vândut și se prevede a fi construite case, un cartier locativ direct pe oasele celor care au luptat în război. Este un monument istoric. Trebuie să avem o comisie unde să vedem în ansamblu ce trebuie să întreprindă Ministerul ca să apere aceste monumente, care din ele trebuie să rămână și care nu”, a declarat Lilian Carp.
După intervențiile fracțiunilor PSRM, PL și PLDM, Marian Lupu a acuzat că „discuțiile au ajuns la nivel de aiureli”.
„Mă bucură foarte mult atenția dumneavoastră pentru starea monumentelor de arhitectură. Dar ea e foarte selectivă. Ani în șir nimeni nu poartă preocupare și interes. Doar în anumite momente apare această mare grijă pentru patrimoniul istoric și cultural. Palatul de Cultură al Sindicatelor decenii a stat în paragină. Nimeni nu era interesat. Acum a apărut atenția. Probabil a început campania electorală”, a spus democratul.
Potrivit lui Mihai Ghimpu, liberalii au construit aproape 300 de monumente în memoria celor căzuți pentru apărarea patriei, „dar noi ne amintim de toate elementele legate de ocupație”.
„Problema e că statul nu are o politică în acest sens. De aia și e populism, trebuie o politică de stat. Socialiștii vor secera și ciocanul că vin alegerilor, ș.a.m.d. Propun ca Guvernul să stabilească o politică de stat în domeniul acesta”, a spus președintele PL.
„Lipsește reacția Ministerului Culturii când se demolează monumentele. Dacă să vorbim de exemplul acestui Palat de Cultură al Sindicatelor, el este în lista națională și trebuie protejat de stat. Au fost demolate mai multe monumente care sunt incluse în această listă. Când Ministerul Culturii nu întreprinde absolut nimic, deja această problemăă e abordat în Parlament”, a decalrat socialistul Vlad Bătrîncea.
Între timp, comunista Ala Mironic a încercat să-l ironizeze pe Mihai Ghimpu, mulțumindu-i că a adus aminte de timpurile sovietice și comsomol.
„Pe 29 octombrie s-au făcut 100 de ani ai comsomolului. Vă felicit pe toți, pt ca 90% din conducătorii actuali au fost comsomoli. Mulțumim domnului Ghimpu, că ați adus aminte, tot ați fost comsomolist. Toate monumentele trebuie păstrate, sunt istoria și biografia noastră”, a spus ea.
„Nu toți au fost comsomoliști. Eu nu am fost”, a intervenit vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, oferindu-i drept la replică lui Mihai Ghimpu.
„De unde aveți dovada că am fost comsomilist? Toți cetățenii au fost cetățeni URSS: Ei au fost întrebați dacă vor? Când au venit tancurile? Sau când a fost foametea? Nu vă e rușine să pomeniți despre asta? Mia bine ați tăcea. Asta e râia acestui pământ de la 1940 încoace și nu trebuie să vă mândriți cu asta”, i-a răspuns liberalul.
Inițiativa socialiștilor a întrunit un număr insuficient de voturi.
Precizăm că Palatul de Cultură al Sindicatelor din sectorul Râșcani al Capitalei este în curs de demolare. În locul acestuia urmează să fie construit un hipermarket. În aprilie 2018, pe cazul mozaicului de pe fațada clădirii din strada Kiev 7, s-ar fi autosesizat Ministerul Culturii.