Democrații, autorii unicei audieri care a trecut în Parlament. Sîrbu: Elevii de la liceul „Lucian Blaga” au stat cu ștreangul în gât

Democrații, autorii unicei audieri care a trecut în Parlament. Sîrbu: Elevii de la liceul „Lucian Blaga” au stat cu ștreangul în gât
Foto: Constantin Grigoriță

Nu mai puțin de cinci audieri de miniștri pe diferite subiecte au fost propuse astăzi în plenul Parlamentului. Singura care a întrunit voturile majorității deputaților a fost inițiativa democraților de audiere a Avocatului Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, pe subiectul implicării elevilor unui liceu din Capitală într-o acțiune de „mimare a cerinței de întoarcere a profesorilor turci expulzați din Republica Moldova, în care copiii au stat cu saci în cap și ștreangul în gât”.În scurt timp de la votul din Parlament, Maia Bănărescu și-a făcut apariția la tribuna Legislativului, de unde a salutat preocuparea deputaților referitor la un subiect. Ceva mai devreme, deputații au respins audierea procurorului general, ministrului Sănătății și directorului ANSA pe subiectul decesului a trei copii ca urmare a intoxicării cu insecticide, lucru remarcat de deputații PSRM și PPEM, care s-au arătat „dezamăgiți”.

Potrivit autorului inițiativei de audiere, Sergiu Sîrbu, este vorba de un „caz strigător la cer și ieșit din comun”, când „o asociație obștească locală controversată implică ilegal copiii de la liceul teoretic Lucian Blaga într-o acțiune politică mizerabilă”.

„Copiii au stat cu ștreang în gât și saci în cap timp de jumătate de oră. Păcat că în această mizerie este implicată și conducerea liceului, care merge într-un pas cu un partid politic extraparlamentar, iar directoarea acestuia este și o donatoare și o susținătoare fidelă a acestuia. Păcat că s-a politizat această situație, cu încălcarea gravă a Convenției Internaționale cu privire la protecția copiilor. Fracțiunea Partidului Democrat solicită includerea în ordinea de zi a șediței de astăzi a audierii Avocatului Poporului cu privire la drepturile copilului pe acest caz și încălcarea flagrantă a drepturilor copilului de la liceul teoretic Lucian Blaga”, a declarat deputatul democrat.

Imediat, popular-europeanul Ștefan Creangă și-a exprimat „regretul” că nu a fost susținută propunerea socialiștilor de a orgaiza audieri în Legislativ pe cazul decesului celor trei copii de la Cantemir. „Noi nu susținem inițiativa audierii în cazul cu trei copii, dar venim cu chestiuni din astea. Haideți să fim mai pragmatici”, a intervenit președintele Comisiei economie, buget și finanțe din Parlament.

În continuare, socialistul Vladimir Țurcan i-a acuzat pe democrați că au obligat mai mulți copii să vină la mitingul PDM din 21 octombrie, făcând trimitere la elevii mai multor gimnazii din raionul Ștefan Vodă. Afirmația a fost negată de Valentina Buliga: „Partidul Democrat nu a forțat niciun copil să vină în Piață și nu-și permite să aducă copii la manifestații politice,. Nu umblați cu minciuni”.

La rândul său, democratul Corneliu Dudnic s-a arătat interesat și de cazul în care „Andrei Năstase i-a dat microfonul unui minor la un protest din fața clădirii Parlamentului”.

Poziția Avocatului Poporului

„Salut această invitație a deputaților, deoarece este un subiect foarte important, o acțiune macabră și negativă în care au fost implicați copiii, fără acordul părinților. Voi sesiza Procuratura Generală să examineze acțiunile și competența maturilor care au organizat această activitate”, a declarat Maia Bănărescu în plenul Parlamentului.

Potrivit ei, Avocatul poporului întotdeauna a reacționat negativ în cazuri de implicare a copiilor în activități ale adulților: „De fiecare dată, recomand și reacționez la cazurile de încălcare a drepturilor copilului, inclusiv cele care denigrează personalitatea sau afectează psihologic minorii”.

Deputații au recomandat Avocatului poporului pentru protecția drepturilor copilului să monitorizeze, în continuare, respectarea normelor legale în vigoare și să solicite, după caz, modificarea legislației de protecție a drepturilor copilului.

Directoarea liceului a fost sancționată

Cazul, obiect al audierii, a avut loc la 18 octombrie curent, când Amnesty International Moldova a organizat o lecție publică la care elevii liceului „Lucian Blaga” din Chișinău ar fi mimat că cer autorităților moldovenești să-i întoarcă în Republica Moldova pe profesorii turci expulzați la începutul lui septembrie. Potrivit europalibera.org, ONG-ul a explicat într-o declarație, la o zi dupădesfășurarea acțiunii, că elevii din clasele X și XI sunt membrii unui grup școlar afiliat organizației și au participat din proprie inițiativă la acțiune.

Ulterior, directoarea liceului, Valentina Olaru, s-a ales cu o mustrare din partea Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS) a Primăriei Chișinău.

Vezi și aceste știri
Spitalul de Boli Infecțioase din raionul Dubăsari a fost închis

Spitalul de Boli Infecțioase din raionul Dubăsari a fost închis

Vreme caniculară în weekend. Începând de luni, temperaturile vor scădea până la 23 de grade Celsius

Vreme caniculară în weekend. Începând de luni, temperaturile vor scădea până la 23 de grade Celsius

Cei mai bogați oameni ai lumii vor avea seifuri în stâncile de la poalele Munților Alpi

Cei mai bogați oameni ai lumii vor avea seifuri în stâncile de la poalele Munților Alpi

Advertoriale
5 motive să faci un stagiu gratuit la Endava

5 motive să faci un stagiu gratuit la Endava

Un cuplu de tineri de la noi, despre cum și-au amenajat inteligent noua locuință (VIDEO)

Un cuplu de tineri de la noi, despre cum și-au amenajat inteligent noua locuință (VIDEO)

Interviu cu Igor Rosca, director „Rogob”: „Dacă vrei să-ţi ajuţi ţara, nu e numaidecât să faci politică – trebuie doar să faci ceea la ce te pricepi cel mai bine”

Interviu cu Igor Rosca, director „Rogob”: „Dacă vrei să-ţi ajuţi ţara, nu e numaidecât să faci politică – trebuie doar să faci ceea la ce te pricepi cel mai bine”

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Boris Lebediuc, moldoveanul care cântă la clapele destinului (VIDEO, FOTO)
  Oameni ca tine: Boris Lebediuc, moldoveanul care cântă la clapele destinului (VIDEO, FOTO)
 • PlayGround cu Vitalie Tarlev: Tehnologia 5G în Moldova și planurile operatorilor telecom
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Alo, angajați? Da, ne angajăm răspunderea!” Ce se întâmplă zilele astea în Parlament și de ce asta seamănă cu telefonul stricat?
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ardei umpluți cu brânză, ca la Nord – rețetă deosebită, moștenită de la bunica (Video)
 • Fără nunți până la 1 august, grădinițe închise și nu doar. Iată ce a decis guvernul
Cele mai populare
 • 1
  Italia și-a închis granițele pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru alte 12 state
 • 2
  Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”
 • 3
  Peste 30 de copii suspecți și confirmați cu COVID-19, operați în două luni: Medicii lucrează cu trei rânduri de mănuși, iar intervenția durează dublu (VIDEO)
 • 4
  Medicul Komarovskiy, despre închiderea parcurilor de distracții din Moldova: „Nu există nicio logică în decizia luată de autorități” (VIDEO)
Autentificare