Potrivit autorului inițiativei de audiere, Sergiu Sîrbu, este vorba de un „caz strigător la cer și ieșit din comun”, când „o asociație obștească locală controversată implică ilegal copiii de la liceul teoretic Lucian Blaga într-o acțiune politică mizerabilă”.

„Copiii au stat cu ștreang în gât și saci în cap timp de jumătate de oră. Păcat că în această mizerie este implicată și conducerea liceului, care merge într-un pas cu un partid politic extraparlamentar, iar directoarea acestuia este și o donatoare și o susținătoare fidelă a acestuia. Păcat că s-a politizat această situație, cu încălcarea gravă a Convenției Internaționale cu privire la protecția copiilor. Fracțiunea Partidului Democrat solicită includerea în ordinea de zi a șediței de astăzi a audierii Avocatului Poporului cu privire la drepturile copilului pe acest caz și încălcarea flagrantă a drepturilor copilului de la liceul teoretic Lucian Blaga”, a declarat deputatul democrat.

Imediat, popular-europeanul Ștefan Creangă și-a exprimat „regretul” că nu a fost susținută propunerea socialiștilor de a orgaiza audieri în Legislativ pe cazul decesului celor trei copii de la Cantemir. „Noi nu susținem inițiativa audierii în cazul cu trei copii, dar venim cu chestiuni din astea. Haideți să fim mai pragmatici”, a intervenit președintele Comisiei economie, buget și finanțe din Parlament.

În continuare, socialistul Vladimir Țurcan i-a acuzat pe democrați că au obligat mai mulți copii să vină la mitingul PDM din 21 octombrie, făcând trimitere la elevii mai multor gimnazii din raionul Ștefan Vodă. Afirmația a fost negată de Valentina Buliga: „Partidul Democrat nu a forțat niciun copil să vină în Piață și nu-și permite să aducă copii la manifestații politice,. Nu umblați cu minciuni”.

La rândul său, democratul Corneliu Dudnic s-a arătat interesat și de cazul în care „Andrei Năstase i-a dat microfonul unui minor la un protest din fața clădirii Parlamentului”.

Poziția Avocatului Poporului

„Salut această invitație a deputaților, deoarece este un subiect foarte important, o acțiune macabră și negativă în care au fost implicați copiii, fără acordul părinților. Voi sesiza Procuratura Generală să examineze acțiunile și competența maturilor care au organizat această activitate”, a declarat Maia Bănărescu în plenul Parlamentului.

Potrivit ei, Avocatul poporului întotdeauna a reacționat negativ în cazuri de implicare a copiilor în activități ale adulților: „De fiecare dată, recomand și reacționez la cazurile de încălcare a drepturilor copilului, inclusiv cele care denigrează personalitatea sau afectează psihologic minorii”.

Deputații au recomandat Avocatului poporului pentru protecția drepturilor copilului să monitorizeze, în continuare, respectarea normelor legale în vigoare și să solicite, după caz, modificarea legislației de protecție a drepturilor copilului.

Directoarea liceului a fost sancționată

Cazul, obiect al audierii, a avut loc la 18 octombrie curent, când Amnesty International Moldova a organizat o lecție publică la care elevii liceului „Lucian Blaga” din Chișinău ar fi mimat că cer autorităților moldovenești să-i întoarcă în Republica Moldova pe profesorii turci expulzați la începutul lui septembrie. Potrivit europalibera.org, ONG-ul a explicat într-o declarație, la o zi dupădesfășurarea acțiunii, că elevii din clasele X și XI sunt membrii unui grup școlar afiliat organizației și au participat din proprie inițiativă la acțiune.

Ulterior, directoarea liceului, Valentina Olaru, s-a ales cu o mustrare din partea Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS) a Primăriei Chișinău.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!