VIDEO. Comisia de anchetă privind fundația „Dialog Deschis” și-a început audierile cu ușile închise

VIDEO. Comisia de anchetă privind fundația „Dialog Deschis” și-a început audierile cu ușile închise

Potrivit președintelui comisiei, democratul Igor Vremea, măsura a fost luată în legătură cu caracterul special al unor informații care au fost furnizate membrilor comisiei, dar și a solicitărilor din partea instituțiilor care le-au furnizat.

„Ulterior, vă văm informa despre rezultatele anchetei și ce urmează să întreprindă Comisia, și recomandările ulterioare”, a declarat Vremea jurnaliștilor.

Publicitate

Amintim că la 4 octombrie curent, Legislativul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor în eventuala imixtiune a Fundației „Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice.

Deputatul Igor Vremea (PDM) a fost ales președinte al Comisiei de anchetă. Din componența acesteia mai fac parte deputații Marcel Răducanu (PDM), Artur Reșetnicov (PDM), Vasile Bolea (PSRM), Adrian Lebedinschi (PSRM) și Simion Grișciuc (GPPE).

Potrivit Hotărârii, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile, va audia părţile şi persoanele implicate.

Reprezentanții opoziției a criticat hotărârea, afirmând că aceasta nu este altceva decât intimidarea opoziției, în special a celei extraparlamentare.

Amintim că, în luna august curent, cinci deputați PD au cerut de la CNA, SIS, MAI și alte instituții să verifice legătura dintre PAS, PPDA și Ludmila Kozlowska și „finanţarea ilegală sau acordarea de beneficii”. Reprezentanții PAS au declarat că formațiunea nu are nicio legătură cu Kozlowska, iar PD ar dori „să inventeze duşmani interni şi externi pentru a-și justifica prezenţa la guvernare”.

Fundația poloneză „Dialog Deschis”, condusă de Ludmila Kozlovska, și-a început activitățile legate de Moldova în vara lui 2016, când, susține fondatoarea sa, a primit o solicitare de ajutor din partea familiei și avocaților lui Veaceslav Platon, la vremea aceea reținut în Ucraina și extrădat Republicii Moldova. Activista ucraineană a fost acuzată de autoritățile poloneze că ar lucra în interesul Rusiei, punând în pericol securitatea națională, și a fost expulzată din spațiul Schengen, pe 13 august anul curent.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal