Mii de angajați Google în grevă, în întreaga lume, în semn de protest față de modul de gestionare a hărțuirii sexuale

Mii de angajați Google în grevă, în întreaga lume, în semn de protest față de modul de gestionare a hărțuirii sexuale

Mii de angajaţi Google au făcut grevă - din Singapore la New York şi de la Londra la sediul mondial din California -, denunţând modul în care este gestionată hărţuirea sexuală în cadrul întreprinderii, relatează News.ro.

Protestele au pornit de la un articol publicat de ziarul The New York Times (NYT) săptămâna trecută. Cotidianul scria că Google a muşamalizat, în ultimii ani, o serie de cazuri de hărţuire sexuală implicând conducători de rang înalt, între care Andy Rubin - creatorul sistemului de operare pe mobil ndroid, care a plecat din grup în 2014 după ce a primit o indemnizaţie în valoare de 90 de milioane de dolari. Rubin a negat aceste acuzaţii.

Organizatorii grevei au îndemnat cei aproximativ 90.000 de angajaţi ai Google din lume să iasă din birou la ora 11 dimineaţa, la fusul orar respectiv.

Publicitate

La sediul social al grupului, la Mountain View, în California, imagini difuzate de salariaţi pe Twitter şi e televiziuni locale arătau mii de salariaţi - supranumiţi „Googlers" - adunaţi între numeroasele clădiri din campus, complexul „Googleplex", în centrul Silicon Valley, leagănul giganţilor tehnologiei.

Unii dintre angajaţii filialei sale YouTube s-au mobilizat şi ei.

CEO-ul Sundar Pichai a anunţat, într-o declaraţie scrisă, că îi susţine pe angajaţii care aleg să facă grevă.

Adunările au început în Asia, la Singapore, unde aproximativ 100 de angajaţi s-au adunat înăuntru, iar apoi la Tokyo, tot înăuntru, şi la Hyderabad, în India.

Greva a cuprins, apoi, Europa. Aproximativ 500 de angajaţi s-au adunat într-un spaţiu exterior al sediului european al Google, la Dublin. Iar la Londra, alte sute de salariaţi s-au adunat într-o sală mare a întreprinderii, după care au ieşit în stradă.

După articolul din NYT, Sundar Pichai le-a trimis angajaţilor un e-mail în care anunţa că 48 de salariaţi - dintre care 13 conducători de rang înalt - au fost concediaţi din motive de hărţuire sexuală în ultimii doi ani, fără îndemnizaţie. El a dat asigurări că grupul nu va mai tolera vreun comportament deplasat.

Silicon Valley este de mai mulţi ani acuzat de sexism şi că închide ochii la hărţuirea sexuală.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal