Tratamente cu cât mai multe medicamente

Semnatarii au descris în scrisoare mai multe deficiențe din cadrul instituției. Aceștia au menționat, de exemplu, că medicii ar fi obligați să administreze pacienților mai multe medicamente decât ar fi necesare. „Din cauza achiziționării unei cantități mari de medicamente, […] conducerea cere administrarea neargumentată a mai multor preparate antibacteriene decât necesare unui pacient. […] Administrația instituției impune, prin amenințare și șantaj, șefii de secții să scrie explicații, prin care ultimii să motiveze neutilizarea stocului de medicamente”, se arată în plângere. A fost atașată o astfel de solicitare semnată de vidirectorul spitalului, Ion Arteni, în data de 19 octombrie curent.


Contactat de AGORA, Iurie Dondiuc, a spus că acuzațiile „nu corespund realității”. „Este un mecanism foarte clar cum trebuie de lucrat cu medicamentele și administrația trebuie să supravegheze această activitate”, a spus acesta. Totuși, l-am întrebat care a fost scopul rezoluției expediate șefilor de secții, însă Iurie Dondiuc ne-a spus că nu știe despre existența unui asemenea document. „Nu pot să vă spun până nu văd”, a adăugat el.

Iar vicedirectorul Ion Arteni, cel care și-a pus semnătura pe rezoluție, a spus că „nu cunoaște așa ceva”. „Nu pot confirma așa lucruri. În secțiile, subdiviziunile din subordinea mea, așa ceva nu se practică. Un răspuns definitiv poate să vi-l dea directorul dl Dondiuc, fiindcă dlui cunoaște situația. În subdiviziunile mele lucrul acesta este exclus. Fiecare încearcă să preamărească unele lucruri, să le considere importante, necătând că ele nu au nicio atribuție”, a declarat Ion Arteni.

„Se emit ordine cu încălcarea legislației în vigoare”

Semnatarii plângerii spun că administrația spitalului ar fi modificat ilegal organigrama instituției, fapt anunțat și de primarul interimar Ruslan Codreanu. Atât semnatarii, cât și Ruslan Codreanu, au menționat că, potrivit legii, „modificarea organigramei și a statelor de personal îi revin în exclusivitate fondatorului”, respectiv, Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

Mai exact, este vorba despre comasarea a două secții: cea de anesteziologie și reanimare a serviciului obstetrical ginecologic și secția anesteziologie și reanimare a serviciului chirurgical somatic. Pentru prima dată, cele două departamente au fost comasate în 2015, pe când actualul șef al instituției, Iurie Dondiuc, era director interimar. După ce medicii din secțiile respective și-au manifestat dezacordul în acest sens, la scurt timp, Iurie Dondiuc și-a anulat ordinul de reorganizare. Ulterior, în pofida unei concluzii negative a Ministerului Sănătății în acest sens, dar și a unui aviz negativ din partea comisiei permanente de profil din CMC, directorul Spitalului a revenit la subiect și a dispus, din nou, comasarea celor două secții începând cu ianuarie 2017, în lipsa unei decizii a CMC în acest sens.


Secvență din concluzia Ministerului Sănătății din 13.12.2016

Fostul șef de la Sănătate, Mihai Moldovanu – președinte al Consiliului Administrativ care a aprobat reorganizarea

Potrivit plângerii respective, Iurie Dondiuc a motivat că modificarea organigramei reiese din decizia Consiliului Administrativ al spitalului, componența căruia a fost numită de către comisia permanentă de profil a CMC. „Pe lângă faptul că competența exclusivă de modificare a organigramei îi revine fondatorului, inclusiv componența Consiliului Administrativ este falsă, nefiind aleasă de către Consiliul Municipal Chișinău, or, deciziile comisiilor de profil au caracter de recomandare pentru consiliul respectiv”, se arată în plângere.

Funcția de președinte al Consiliului Administrativ i-a revenit fostului șef al Direcției Municipale Sănătate, Mihai Moldovanu.


„Prin Decizia CMC nr. 7/46 din 5 septembrie 2013, calitatea de președinte al consiliului îi revine nemijlocit fondatorului, adică președinte în cadrul consiliilor administrative poate fi doar un consilier municipal. Această decizie nu îi acordă șefului Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, nici măcar dreptul de a fi membru în cadrul consiliilor administrative a IMSP”, se arată în scrisoarea expediată autorităților. Acest lucru este confirmat și prin concluzia comisiei de profil din cadrul CMC.


Secvență din concluzia președintelui comisiei protecție socială, ocrotirea sănătății din cadrul CMC din data de 24.03.2016

Mihai Moldovanu a declarat însă că a fost desemnat președinte al consiliului respectiv de către CMC. „Dacă un doctor nu este de acord, unui fost șef de secție nu îi convine să se comaseze secțiile, trebuie să închidem spitalul? Pacientul azi dorește să aibă servicii calitative, medici competenți. Noi din asta am reieșit. Totul este legal”, a menționat fostul șef de la Sănătate.

De asemenea, semnatarii au scris că „administrația a emis ordin de comasare a secțiilor în scopuri meschine, pentru a scăpa de medicii incomozi din cadrul instituției”. În urma reorganizării, au fost reduse statele de personal, ceea ce a condus la concedierea a patru medici.

De partea cealaltă, Iurie Dondiuc, ca și Mihai Moldovanu, ne-a spus că modificările au fost legale. „Decizia a fost luată pentru îmbunătățirea asistenței medicale și pentru asigurarea procesului curativ. Sunt două secții care au același profil. S-a expus instanța la acest subiect și a analizat toate aspectele, argumentele. Nu avem ce discuta la acest capitol. S-au comasat secțiile, iar din 71 de angajați, doar patru nu și-au dat acordul să activeze în secția reorganizată, fix în aceeași specialitate ca și până atunci, și au fost reduși”.

Doctoriță însărcinată concediată, alta – amenințată

Printre cei patru medici concediați s-a numărat și o doctoriță însărcinată. Potrivit plângerii, deși femeia a spus că este gravidă, ar fi primit „un răspuns batjocoritor” din partea administrației. „Faptul că ești însărcinată nu înseamnă că vei naște”, i-ar fi spus Iurie Dondiuc. Semnatarii susțin că în acest sens există o înregistrare audio, pe care au refuzat să o facă, deocamdată, publică. Doctorița a fost, ulterior, restabilită în funcție prin decizia instanței de judecată.

De partea cealaltă, șeful spitalului ne-a spus că nu știa că doctorița era însărcinată. „Doamna nu a anunțat acest lucru. Dar chiar fie ea și gravidă, dacă nu vrea să-și dea acordul să lucreze în secția restructurată, ce poți face?”, a adăugat Iurie Dondiuc.

Nu ar fi însă singurul caz de acest gen. O altă doctoriță s-a plâns de intimidare și hărțuire. După ce a anunțat că este însărcinată și că urmează să solicite concediu de maternitate, vicedirectorul spitalului, Ion Arteni, ar fi amenințat-o. „I-a reproșat și comunicat să nu îndrăznească să plece în concediu de maternitate până nu va fi efectuată acreditarea instituției, în caz contrar, va suporta consecințe neplăcute”, se arată în document.  


Femeia a menționat că a scris cerere de concediu de maternitate. Ulterior, după ce a luat decizia de a interna o pacientă pentru o noapte în spital, ar fi fost mustrată și insultată față de colegii ei prezenți la o volantă. „În urma acestui incident, medicul a suferit o stare de stres major, ceea ce a avut consecințe asupra evoluției sarcinii. […] Ulterior, a fost nevoită să primească asistența medicală corespunzătoare. În cadrul consultației s-a confirmat diagnosticul de iminență de avort spontan”, scrie în plângere.

Contactat de AGORA, Ion Arteni a spus că doctorița a supus unui risc major sănătatea pacientei. „Eu am discutat colegial cu dumneaei. O comisie din cadrul instituției a confirmat unele deficiențe în conduita pacientei admise de medicul respectiv. Orice discuție o interpretează așa cum i-ar plăcea ei. Din moment de un medic dorește să plece în concediu, eu nu pot să-i interzic acest lucru. Eu am semnat această cerere deodată. Probabil nu s-a așteptat”, a declarat Ion Arteni.

Opunere sau amenințare

Semnatarii acestei plângeri au descris mai multe cazuri de intimidare și amenințare. De exemplu, un anesteziolog reanimatolog din cadrul secției comasate, care a încercat să se opună schimbării, ar fi fost ulterior amenințat și șantajat. „Era pedepsit prin atribuirea unui surplus de ore, discriminat prin faptul nestabilirii sarcinilor de muncă egale în raport cu ceilalți salariați”, se precizează în document.

Cele relatate mai sus au fost confirmate printr-o decizie a Inspectoratului de Stat al Muncii, care a stabilit că angajatorul a încălcat principiul egalității și a discriminat medicul, dar și prin hotărârea Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, care, la fel, a decis că doctorul a fost discriminat și hărțuit. Administrația spitalului a negat însă că vreun angajat ar fi fost amenințat, intimidat sau hărțuit.

Când aflăm rezultatele comisiilor

Comisia de anchetă instituită de Ministerul Sănătății urma să examineze activitatea spitalului și cele relatate în plângere în perioada de 29 octombrie-1 noiembrie, iar cea de la Primărie – în perioada 26-31 octombrie. Grupurile de lucru urmează să prezinte un raport pe acest caz. În funcție de rezultate, autoritățile au menționat că vor lua măsuri conform legislației.

Cine este Iurie Dondiuc

Iurie Dondiuc deține funcția de director al Spitalului Municipal Nr.1 din 2015. Acesta a fost eliberat din funcție în martie 2018, printr-o dispoziție semnată de fostul primar interimar de Chișinău Silvia Radu. Motivul invocat a fost „controlul slab asupra activităților subdiviziunilor spitalului, numeroasele plângeri din partea pacienților și inacțiunile de a elimina deficiențele în activitatea spitalului”.

Iurie Dondiuc a calificat drept ilegală și neîntemeiată decizia de demisie. A spus atunci că se afla în concediu când a fost semnată dispoziția și că a aflat despre decizie din presă. A contestat documentul în instanța de judecată, iar, în luna mai, a fost restabilit în funcție de Judecătoria Chișinău.

În data de 2 noiembrie, după discuțiile avute cu Iurie Dondiuc pe marginea acuzațiilor ce i se aduc mai sus, acesta și-a depus cererea de demisie.

În aceeași perioadă, liberalul Mihai Moldovanu a fost demis din funcția de șef al Direcției Municipale Sănătate. Acesta a fost acuzat de către Silvia Radu că ar fi participat la un chef la Spitalul Municipal nr. 1, acuzații care au fost respinse. De asemenea, ex-primarul interimar menționase atunci despre o afacere cu bahile în cadrul aceleiași instituții medicale. Ca și în cazul lui Iurie Dondiuc, instanța de judecată a calificat drept ilegală dispoziția de demisie a lui Mihai Moldovanu.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!