
Primele informații de la audierile comisiei privind fundația „Dialog Deschis”: Ar fi vorba de mai multe ONG-uri străine
Astăzi, au avut loc audieri în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de presupusa imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației „Open Dialog”. La audierile desfășurate cu ușile închise au fost invitați, pentru început, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale și Comisiei Electorale Centrale. Procuratura Generală a adus informații în scris, precizând că legea nu permite procurorilor să fie prezenți la asemenea audieri.
・
Caracterul închis al ședinței a fost decis în urma solicitărilor de la Procuratură și Serviciul de Informații și Securitate, ținând cont de caracterul confidențial al materialelor furnizate, inclusiv informații furnizate de instituții de peste hotare, care nu pot fi date publicității fără acordul celor care le-au furnizat.
Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, din primele informații recepționate de Comisie, s-a constatat că există nu una, dar mai multe ONG-uri din străinătate, care au desfășurat activități ce ar putea fi neconforme cu legile moldovenești și ar putea reprezenta imixtiune în politica internă a Republicii Moldova, precum și elemente ce țin de finanțări ilegale ale unor organizații politice și ale unor politicieni. Pe lângă gruparea de ONG-uri formată în jurul Fundației „Open Dialog”, informațiile relevă și posibila implicare a unor companii în acest caz.
Având în vedere importanța informațiilor furnizate de instituții, Comisia a cerut detalii suplimentare pentru a înțelege modul în care a acționat această grupare de ONG-uri străine pe teritoriul Republicii Moldova și în ce măsură acțiunile ei ar fi putut influența politica internă sau afecta securitatea națională a statului. De asemenea, Comisia a dorit să înțeleagă în ce măsură informațiile apărute în mass-media privind legăturile acestor ONG-uri cu servicii secrete străine, persoane implicate în fraude bancare în țara noastră și politicieni moldoveni sunt susținute de informații oficiale. Răspunsurile primite urmează a fi analizate și prezentate în raportul final al Comisiei.
Activitatea Comisiei parlamentare continuă, urmând să fie invitați la audieri reprezentanții unor organizații care figurează în informațiile furnizate de instituții, dar vor fi invitați și reprezentanți ai societății civile pentru a oferi Comisiei o expertiză cât mai bună privind subiectul pus în discuție și o evaluare echidistantă.
Legislativul precizează că activitatea Comisiei parlamentare de anchetă se rezumă la colectarea de informații, analizarea lor și formularea de recomandări, neavând atribuții de ordin juridic. „Nu este rolul acestei comisii să acuze sau să condamne, Comisia are rolul de a face constatări. Informăm, de asemenea, publicul că activitatea Comisiei se va încheia cu un raport ce va fi prezentat Parlamentului și opinia publică va fi informată în detaliu cu privire la rezultatele acestei anchete parlamentare”, explică instituția.
Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice.
Amintim că la 4 octombrie curent, Legislativul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor în eventuala imixtiune a Fundației „Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. Deputatul Igor Vremea (PDM) a fost ales președinte al Comisiei de anchetă.
Reprezentanții opoziției a criticat hotărârea, afirmând că aceasta nu este altceva decât intimidarea opoziției, în special a celei extraparlamentare. În luna august curent, cinci deputați PD au cerut de la CNA, SIS, MAI și alte instituții să verifice legătura dintre PAS, PPDA și Ludmila Kozlowska și „finanţarea ilegală sau acordarea de beneficii”. Reprezentanții PAS au declarat că formațiunea nu are nicio legătură cu Kozlowska, iar PD ar dori „să inventeze duşmani interni şi externi pentru a-și justifica prezenţa la guvernare”.