„La data de 3 septembrie, a fost luată o hotărâre și s-a respins pornirea urmării penale. În amenințările sale nu există fapta infracțiunii”, a spus Ștefan Șaptefrați.

Decizia Procuraturii a fost luată în septembrie, asta deși amenințările lui Ilan Șor au fost lansate încă în luna iulie. Atunci, Procuratura Generală declarase pentru AGORA că s-aautosesizat pe marginea acestui caz.

Spunea că s-a sesizat din oficiu și Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai. Printr-o solicitare, l-am întrebat ce măsuri a întreprins în acest sens.

„Pentru lichidarea lacunelor din cadrul legal național, autorităților moldovenești le-au fost avansate  mai multe recomandări din partea unor instituții internaționale. Pentru implementarea recomandărilor internaționale în domeniul drepturilor omului, Guvernul a elaborat un pachet de legi cu privire la crimele bazate pe ură și prejudecată, care a fost votat în 2016 în prima lectură. În contextul cazului Șor, dar și altor cazuri similare, având în vedere importanța imperioasă de adoptare a unui cadru legislativ conform standardelor internaționale, a fost expediată o adresare Președintelui Parlamentului cu solicitarea examinării în regim prioritar a pachetului nominalizat de proiecte de legi până la finalizarea mandatului actualului Legislativ”, se arată în răspunsul primit din partea Oficiului Avocatului Poporului.

De asemenea, Mihail Cotorobai a expediat un demers „repetat” Procurorului General, Eduard Harunjen. „S-a solicitat întreprinderea măsurilor care se impun pentru persecutarea și intimidarea pentru critici a jurnaliștilor, aspect ignorat cu desăvîrșire de către reprezentanții Procuraturii municipale. În context, am reamintit că dacă în cazul discursului motivat de prejudecată legislația națională nu este perfectă, atunci în ceea ce privește intimidarea și persecutarea jurnaliștilor există norme legale care prevăd sancțiuni pentru asemenea gen de infracțiune, cum ar fi articolul 180, al. 1, din Codul Penal. În demers, de asemenea, am invocat norme și standarde internaționale în domeniu, pe care Republica Moldova s-a angajat să le respecte”, a mai menționat Oficiul Avocatului Poporului în răspunsul oferit redacției AGORA.


Totodată, s-a făcut trimitere la Recomandările Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei: „Atacurile și intimidarea jurnaliștilor și a altor actori media au în mod inevitabil ca efect crearea unei stări de teamă ceea ce afectează grav libertatea de exprimare. Acest efect este cu atât mai puternic cu cât prevalența de atacuri și intimidare este agravată de o cultură a impunității juridice pentru autorii lor. O astfel de cultură a impunității juridice este un indicator de abuz endemic asupra drepturilor omului”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!