„Circa 90% dintre fructele și legumele moldovenești sunt exportate pe piețele estice, în principal în Rusia. Aceasta este cea mai importantă chestiune care va da un impuls pentru creșterea economică”, spune Bogdan Țîrdea.

Totodată, Igor Dodon a anunțat despre înțelegerile sale cu președintele rus referitor la o amnistiere mai profundă a cetățenilor moldoveni aflați în Rusia. „200 de mii de cetățeni moldoveni vor putea, în sfârșit, din ianuarie 2019, să respire mai ușor”, spune deputatul.

Analistul politic Vitalie Andrievschi consideră un lucru absolut normal faptul că președintele Igor Dodon vizitează Rusia și poartă negocieri în rezultatul cărora au loc unele schimbări, dar trebuie înțeleasă natura acestor schimbări și ce oferă ele Republicii Moldova. „Adică, aceasta este serios, pe termen lung sau este doar un joc politic din partea Rusiei?”, se întreabă Vitalie Andrievschi.

Potrivit lui, în cadrul CSI; încă ex-premierul Vlad Filat a semnat Acordul privind Zona de Comerț Liber, Rusia însă a exclus Moldova din această zonă sub pretextul că statul a semnat Acordul de Asociere cu UE. „Acordul de asociere se menține, astăzi Rusia din nou ne include în această zonă pentru șase luni. Unde este garanția că peste șase luni, în caz că ceva nu-i va plăcea Rusiei, ea nu ne va exclude iar din această zonă?”, se întreabă analistul.

AGORA amintește că în perioada 31 octombrie -1 noiembrie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a întreprins o vizită oficială în Federația Rusă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!