„Astăzi este o zi istorică”, a scris Poroșenko pe Twitter. „Acest act finalizează procesul de căpătare a independenței bisericii ucrainene față de cea rusă, fapt care a avut loc conform tuturor canoanelor bisericii ortodoxe. Din numele poporului ucrainean, mulțumesc Preasfințitului și Sinodului pentru o decizie importantă și înțeleaptă”, a scris liderul de la Kiev.

Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat spunând că nu a avut loc nici un fel de schismă. „Acest act de colaborare încă nu înseamnă crearea Bisericii Ucrainene, scrie Ria Novosti, citând un purtător de cuvânt al Sinodului.

Biserica afiliată Patriarhiei de la Moscova este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina în ceea ce priveşte numărul de parohii, însă un număr tot mai mare de ucraineni se identifică drept enoriaşi ai Patriarhiei Kievului.

Adesea tensionate, relaţiile dintre aceste două Biserici au fost exacerbate odată cu declanşarea crizei ruso-ucrainene marcate de anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, urmată de conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei, conflict care s-a soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!