VIDEO. Dodon, replică pentru Candu: Celor care fac legea în RM le-au mai rămas 25 de zile

VIDEO. Dodon, replică pentru Candu: Celor care fac legea în RM le-au mai rămas 25 de zile

Președintele Igor Dodon așteaptă sfârșitul actualei Legislaturi a Parlamentului pentru a spune mai exact dacă va participa sau nu la viitoarele alegeri parlamentare. Cel puțin asta a dat de înțeles astăzi, când a evitat să răspundă cu „DA” sau „NU” la această întrebare. Totodată, Dodon a venit cu replici dure în adresa președintelui Parlamentului, Andrian Candu, sugerând că acesta din urmă ar fi pierdut contactul cu realitatea. 

„Listele parlamentare vor fi formate nu mai târziu de 24 ianuarie. Oponenții mei politici care se tem de participarea mea își trădează acum emoțiile. Vom vedea cum vor proceda oponenții, însă noi ne rezervăm dreptul de a participa”, a declarat Dodon, recent întors de la Moscova.

Chiar dacă consideră că președintele are dreptul să participe în cursa electorală, Dodon spune că se așteaptă la acțiuni dure din partea oponenților săi politici și la interpretări de legislație.

Publicitate

„Celor care fac legea în Republica Moldova le-au mai rămas 25 de zile și se termină perioada lor cu legea. Noi știm cum se face și se interpretează Legea în Republica Moldova. Eu nu exclud că ei pot veni cu interpretări cum doresc ei. Eu nu exclud că ei vor veni cu acțiuni mai dure, dar asta nu îi va mulțumi pe cetățeni. Eu în fiecare zi primesc mesaje din teritoriu – să facem garda prezidențială, să reacționăm. Dar, eu prefer să fim calmi. Da ei pot să interpreteze. Acum s-au găsit, deștepții. Nu le place că nu stăm în rând la partid la ei”, a replicat șeful statului.

CINE FACE LEGEA ÎN REPUBLICA MOLDOVA?

Declarațiile lui Dodon vin după ce săptămâna trecută șeful Legislativului declara că președintele nu ar trebui să se implice în campania electorală și că potrivit Constituției nu are acest drept.

„Igor Dodon nu are dreptul, potrivit Constituției, să candideze la alegeri. Președintele nu este un jucător politic, ci unul instituțional. Parlamentul este cel care face legile în țară. Președintele este cel care trebuie să fie un fel de arbitru, cel care echilibrează puterile, inclusiv jocul politic al partidelor. El nu poate să aibă o poziție politică predominantă într-o parte sau alta”, spunea Candu la postul de televiziune N4.

În replică, astăzi, Dodon a declarat că cineva suferă de inferioritate.

„În general în ultima perioadă de timp, acolo foarte multă aroganță s-a adunat. Aroganța este un sentiment foarte periculos chiar și pentru un politician. Dar atunci când pierzi contactul cu pământul și începi undeva să planezi, tot acest glamour se termină, și se termină nu foarte bine. Nu mă refer acum la cineva anume dar trebuie să fii mult mai aproape de pământ în tot sensul bun al cuvântului. Trebuie să fii aproape de popor. Eu nu exclud că cineva are acolo ceva personal, un complex de inferioritate”, a declarat Dodon.

ARE VOIE DODON SĂ PARTICIPE ÎN ALEGERI

De menționat că Dodon ar putea fi împiedicat legal să candideze de o hotărâre a CC din 12 decembrie 2017, care reglementează interdicția de a fi membru de partid pentru președintele Republicii Moldova. Potrivit acesteia, „Președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic”.

Paradoxal sau nu, Curtea a luat această hotărâre după o sesizare a socialistului Vlad Batrîncea, din 15 iunie 2017.

Amintim că Igor Dodon și-a anunțat intenția de a participa la parlamentarele de anul viitor, după ședința Consiliului Republican al PSRM, din septembrie „Examinez posibilitatea și nu exclud. Legislația îmi permite. Asta înseamnă că eu voi ajuta partidul să ia majoritatea, dar voi rămâne șef al statului. Legislația nu prevede suspendarea din funcție în caz de candidare pe liste de partid”, a spus atunci Dodon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal