„În zilele de azi, să deții funcția de prima persoană într-un spital, să vrei să dirijezi și să ai un management eficient, nu e atât de simplu. Aici sunt interesele, cerințele cuiva, cuiva poate să nu-i placă, fie nu mereu îți ajung resurse financiare, fie este imperfectă legislația. Este o funcție riscantă”, a spus Iurie Dondiuc.

A adăugat că nu a avut susținerea pe care și-ar fi dorit-o. „Am simțit că undeva nu am susținere din partea partenerilor, administrației publice locale, poate și din partea altor persoane. Trebuie să ai echipă pe interior, dar și pe exterior. Eu am putut să nu plec, dar am simțit că e cazul să mă retrag, mai mult să mă axez pe partea clinică. Cu administrarea m-am ocupat deja de mulți ani”, a spus medicul.

Întrebat de ce a decis să atace în instanță dispoziția fostului primar interimar Silvia Radu, prin care a fost demis, Iurie Dondiuc a spus că atunci „au fost niște minciuni și dezinformare”. „Cineva era nesatisfăcut de situație, a avut acces, i-au spus una alta. Unele și aceleași persoane înaintau plângeri.  Atunci am decis să mă restabilesc. Poate să fi discutat, să fi clarificat situația, singur plecam. Dar am aflat din presă despre demisie și asta nu e normal. Iar acum am putut să nu-mi dau demisia, să-mi demonstrez dreptatea. Dar poate nu e în caracterul meu, nu îi face față unui doctor care știe meseria. Poate asta este ocazia să mă retrag. Sunt satisfăcut”, a explicat acesta.

Vezi și: DOC. Medici intimidați și obligați să prescrie cât mai multe medicamente pacienților. Ce acuzații aduc angajații Spitalului Nr. 1 administrației instituției

Iurie Dondiuc a spus că, în continuare, se va dedica activității pedagogice. „Instituția acum este într-o stare foarte bună, într-o etapă de ascensiune în dezvoltare. Eu o să mă ocup cu medicina. Niciodată nu am plecat de la universitate, eu am venit de la catedra de obstetrică și ginecologie. Vreau să mă ocup cu lucrul pedagogic. Nu mă întorc în calitate de manager la Spitalul Municipal Nr. 1, dar la catedra de acolo”, a adăugat el.

La finele lunii octombrie, Primăria și Ministerul Sănătății au dispus crearea unor comisii de anchetă pentru a examina activitatea Spitalului Clinic Municipal Nr. 1. Deciziile au fost luate în urma „mai multor plângeri din partea pacienților, dar și a unei petiții colective din partea angajaților” instituției, se preciza în comunicatul Ministerului Sănătății. Rezultatele nu au fost anunțate.

Contactat de AGORA, primarul interimar al capitalei Ruslan Codreanu a spus că nu a decis, deocamdată, cine va prelua funcția de director interimar al spitalului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!