Doar o parte din produsele moldovenești vor fi exportate fără taxe vamale în Rusia. Dodon: După parlamentare, taxele ar putea reveni

Doar o parte din produsele moldovenești vor fi exportate fără taxe vamale în Rusia. Dodon: După parlamentare, taxele ar putea reveni

Cinci categorii de produse moldovenești vor fi exportate în Rusia fără achitarea taxelor vamale timp de jumătate de an. Asta a declarat președintele Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă, unde a făcut totalurile ultimei vizite la Moscova. Totuși, șeful statului a menționat că taxele ar putea reveni în funcție de rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Ce produse vor fi scutite de taxe vamale?

Doar cinci categorii de mărfuri se regăsesc în lista scutirilor. Taxele vamale vor fi ridicate începând cu 1 ianuarie 2019, pentru o perioadă de șase luni. Iată codurile tarifare anunțate de Igor Dodon:

 • 07 – legume;
 • 0808 – mere, pere și gutui proaspete;
 • 0809 – caise, cireșe, vișine etc;
 • 2005 – conserve;
 • 2204 – vinuri.

Publicitate

„De exemplu, pentru mere avem o taxă de 6 eurocenți la kilogram. Cheltuielile suplimentare la fiecare kilogram de măr exportat de producătorii noștri în Federația Rusă sunt de 1-2 lei. Asta în afara prețului la care se cumpără aceste produse în Federația Rusă. Sunt taxe pentru conserve de 12% La moment, vinificatorii noștri plătesc 12,5% taxă vamală la exportul vinurilor noastre pe piața rusă. Anume aceste cinci categorii tarifare reprezintă volumul cel mai important al exportului produselor moldovenești în Federația Rusă, a spus Igor Dodon.

De ce taxele vor fi ridicate pe un termen de doar jumătate de an?

Președintele a declarat că, pentru a ridica definitiv taxele vamale de export, negocierile trebuie purtate de Guvernul de la Chișinău. „Cu regret, Guvernul RM în ultimul an și jumătate nu discută cu partenerii din Federația Rusă. Primul contact la nivel de Ministere de Externe va avea loc în această săptămână. Pe 8 noiembrie secretarul de stat al Ministerului de Externe pleacă în Federația Rusă, în premieră după martie 2017, când Guvernul RM a interzis tuturor colaboratorilor instituțiilor de stat să meargă în Federația Rusă. Suntem siguri că la expirarea acestor șase luni, în RM va fi alt Guvern, care va duce negocieri cu Federația Rusă și va lua decizii. Fiindcă această decizie excepțională este luată la rugămintea președintelui RM”, a explicat șeful statului.

Cine poate beneficia de scutiri de taxe?

De aceste facilități vor beneficia producătorii autorizați deja de agențiile de profil din Rusia. Potrivit lui Igor Dodon, este vorba de peste 200 de companii care exportă în prezent produse alimentare pe piața rusă. „Am discutat cu partenerii din Federația Rusă ca, în timpul apropiat, la Chișinău să vină reprezentanții Rosselkhoznadzor și Rospotrebnadzor pentru a lărgi lista companiilor care pot exporta pe piața rusă”, a adăugat oficialul.

Ce se întâmplă după alegerile parlamentare?

Totuși, Igor Dodon nu exclude că taxele vamale ar putea reveni după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. „Dacă rămâne același Guvern și aceeași majoritate parlamentară, care nu vor să discute cu nimeni, nu vor să aibă relații cu toți, taxele vor reveni. Pro-Moldova înseamnă să ai relații bune cu toți – și cu Estul, și cu Vestul. Nu înseamnă să mergi în genunchi în fața cuiva. Noi suntem independenți suveran. Nu exclus după șase luni, dacă nu se schimbă situația din RM, taxele ar putea să revină, dar și unele interdicții mai dure.

Ce vrea Rusia în schimb?

Întrebat ce solicită Rusia în schimbul acestor facilități, președintele a spus că „vrea să fim prieteni”. „Mereu partenerii noștri ne spun deschis: „Cu cine vreți să fiți în relații bune, e interesul național. Noi nu vă dictăm să aveți relații bune cu România sau nu, cu Europa sau nu. Doar să nu fiți împotriva noastră”.

„Federația Rusă e deschisă spre colaborare, noi trebuie să înțelegem acest lucru. Ei au făcut un pas foarte generos din partea lor cu exporturile. Este un gest de încredere din partea președintelui Federației Ruse față de președintele Republicii Moldova. Aceste decizii au fost luate la solicitarea mea personală”, a adăugat Igor Dodon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal