Mai exact, moldovenii care au încălcat unele prevederi din legislația migrațională rusă vor avea posibilitatea să scape de sancțiunile impuse în acest sens. Este vorba despre articolele 26 și 27 din Legea federală Nr. 114. Acestea prevăd, de exemplu, interdicția de intrare în Rusia dacă au fost oferite conștient informații false despre persoana sa sau scopul vizitei în Federația Rusă, dacă au fost prezentate acte false sau dacă nu s-a respectat termenul de ședere prevăzut de legislația rusă.

„În martie 2017, în urma discuțiilor cu dl Putin, a fost anunțată o etapă de amnistiere a migranților noștri și câteva zeci de mii de cetățeni au putut să-și rezolve problemele create în urma încălcărilor legislației migraționale ruse. Câteva zeci de mii, este vorba de 30 de mii de oameni, au beneficiat de amnistie. Dar asta se referă la art 26. Și foarte mulți cetățeni s-au adresat cu rugămintea să se facă amnistiere și pe art. 27. În urma discuțiilor care au avut loc, începând cu 1 ianuarie, începe următoarea etapă de amnistiere a migranților pe art 27 și, din nou, pe art 26, pentru cei care n-au reușit data trecută”, a spus Igor Dodon.

Președintele a mai anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că în următoarele 10-15 zile Federația Rusă urmează să elaboreze și să anunțe mecanismul de amnistiere. „În 24 și 25 noiembrie am planificate întrevederi cu diaspora de la Moscova și Sankt Petersburg, unde acest mecanism va fi explicat detaliat, pentru ca de la 1 ianuarie peste 180 de mii moldoveni care au la moment încălcări ale legislației Federației Ruse să poată profita de această etapă de amnistiere”, a adăugat șeful statului.

Prevederile articolului 26 din legea respectivă le puteți găsi AICI, iar cele din articolul 27 – AICI.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!