„Felicitări pentru lansarea programului de obținere a cetățeniei prin investiții, cred că sunteți încântat! Vreau să știu cât de unic este programul moldovenesc și cu ce se deosebește de concurenți”, a întrebat Sofia.

Gaburici i-a răspuns Sophiei că pașaportul moldovenesc oferă șansa de a călători fără viză în peste 120 de țări, printre care Rusia și Turcia. „Acest program e unic pentru că fondurile acumulate prin acest program vor oferi autonomie geopolitică și o viață mai bună pentru cetățeni”, a răspuns Gaburici.

Anterior, mai mulți experți, dar și partidele din opoziție au criticat proiectul cu privire la acordarea cetățeniei prin investiții. Spre exemplu, cei de la PAS au declarat că această lege va transforma Moldova „într-un loc al crimelor financiare”. Iar deputații din Primul Parlament au declarat că legea este „inoportună” și „păguboasă”. Democrații au respins însă toate criticile.

Cât despre Sophia, aceasta este un robot umanoid dezvoltat de către compania Hanson Robotics din Hong Kong. Ea a fost concepută pentru a învăța și a se adapta la comportamentul uman pentru a lucra cu oameni și a fost intervievată în întreaga lume. În octombrie 2017, ea a devenit cetățean al Arabiei Saudite, fiind primul robot care a primit vreodată cetățenia unei țări.

(Numele lui Chiril Gaburici e pronunțat de Sophia la sec 0:40 și apoi la minutul 1.07)Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!