„Conform adresării anterioare, Federația Rusă a luat decizia și oficial va fi transmis în următoarele săptămâni primul lot de tehnică specială pentru municipalitățile din Republica Moldova. Este vorba de ajutor nerambursabil, nu este vorba de procurare. Este vorba de automobile „Kamaz”, care vor fi repartizate pentru orașele și municipalitățile din RM gratis. În contextul noului sezon de iarnă, este necesar practic în fiecare oraș, chiar și în Chișinău am auzit că au probleme cu tehnica specială. Sunt convins că această tehnică este așteptată”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă.

Ulterior, Primăria Chișinău a emis presei un comunicat prin care a anunțat că a cumpărat zece autospeciale rusești de model „Kamaz” în valoare de 16,6 milioane. „Autospecialele sunt multifuncționale, dotate cu lopată și perie, putând fi utilizate atât pentru deszăpezire, cât și pentru lucrările de întreținere a drumurilor. Noile utilaje vor permite deszăpezirea obișnuită, prin împrăștierea de nisip și sare, dar și prin utilizarea antiderapantului lichid. Lotul de tehnică este achiziționat în bază de licitație, iar primele unități urmează să fie aduse la Chișinău pe parcursul acestui an”, se arată în comunicat.

Contactat de AGORA, consilierul președintelui, Maxim Lebedinschi, a spus că automobilele anunțate de Igor Dodon nu sunt cele care care au fost cumpărate de municipalitate. „Este vorba despre 12 automobile noi care sunt utilate pentru necesitățile orășenești. Ele sunt dotate astfel încât să afle implicate la lucrările de deszăpezire, spălarea străzilor, evacuarea gunoiului. Nu cunosc cum vor fi repartizate, dar vor fi distribuite pe întreg teritoriul țării, poate în Chișinău, în centre raionale. Aceste automobile nu sunt procurate din bani bugetari, este o donație din partea Federației Ruse. A fost o hotărâre de Guvern sau o dispoziție a președintelui Rusiei și au fost alocate surse financiare din partea Guvernului Federației Ruse”, a spus Maxim Lebedinschi.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!