Potrivit sesizării, Guvernul a aprobat politica bugetar-fiscală în data de 11 octombrie 2017. Această inițiativă legislativă propunea, printre altele, eliminarea facilităților fiscale și vamale acordate magazinelor cu regim duty-free aflate pe teritoriul țării sau la intrarea în țară începând cu 1 iulie 2018. La fel, proiectul de lege prevedea că acestea vor putea activa în continuare în regim general cu achitarea tuturor drepturilor de import.

La 2 noiembrie 2017, Parlamentul a votat proiectul în prima lectură. La adoptarea proiectului în lectura a doua, prevederea respectivă a fost însă exclusă. În schimb, au fost operate modificări la o serie de articole din Codul Vamal, prin care regimul duty-free a fost extins de la magazine – la baruri și restaurante.

Guvernul a avizat negativ amendamentele înaintate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, fapt contestat de cei doi deputați. „Art. 131 alin. (4) din Constituție dispune în mod imperativ că orice propunere legislativă sau amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau împrumuturilor, precum și majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare pot fi adoptate numai după ce sunt acceptate de Guvern. Iar Regulamentul Parlamentului prevede expres că avizul Guvernului este obligatoriu”, au menționat autorii sesizării.

Anterior, consilierul juridic al președintelui Igor Dodon a contestat la Curtea Constituțională o prevedere din același pachet de legi aprobat de Parlament, care dă frâu liber deschiderii de benzinării duty-free. Asta deși șeful statului promulgase deja legea.

Vezi și: ZdG: Deputatul „duty-free” sau cum visul lui Șor devinerealitate

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!