Zumbreanu: CNA e sesizat de trei ori pe săptămână cu privire la un nou caz de corupție în educație

Zumbreanu: CNA e sesizat de trei ori pe săptămână cu privire la un nou caz de corupție în educație

Directorul CNA, Bodgan Zumbreanu, a fost audiat astăzi de către deputații din Comisia securitate națională, apărare și ordine publică la tema corupției în educație. Potrivit lui Zumbreanu, de la început de 2018, CNA a examinat 110 petiții cu privire la mita din domeniul educației, o mare parte fiind anonime. El a vorbit și despre corupția care are loc sub paravanul asociațiilor părintenști și a oferit o serie de recomandări pentru combaterea fenomenului.

Zumbreanu a oferit niște date potrivit cărora, de la începutul anului 2018, au fost examinate circa 110 petiţii în domeniul învăţământului, o bună parte din acestea fiind anonime. „Vă imaginaţi că 110 petiţii dacă le împărţim la 9 luni, ar însemna cam 12 cetăţeni care se plâng lunar la CNA sau de trei ori pe săptămână suntem sesizaţi cu privire la un nou caz de corupţie produs în educaţie”, a declarat Zumbreanu.

Pomenind cazurile de rezonanță din acest an, cum ar fi cel al grădiniței „Lăstăraș”, ASEM sau al decanului Facultății de Drept al USM, Zumbreanu a mai afirmat că în pofida acestui fapt, CNA este adesea criticat pentru acțiunile sale.

Publicitate

„Centrul Naţional Anticorupţie întotdeauna a fost supus criticilor atunci când a intrat pe zone, zise nobile, cum ar fi educaţia şi sănătatea. Ni s-a reproşat că ne legăm de oamenii care au salarii mici dar care depun eforturi colosale în exercitarea meseriei. Ne-am confruntat cu aceste critici şi continuăm să ne confruntăm cu ele la acele instruiri pe care le organizăm în şcoli, licee, universităţi. Le auzim de la directorii de instituţii, de la corpul didactic. Pe de altă parte, avem o altă parte activă în procesul de corupere. Vorbesc despre acei părinţi sârguincioşi care încearcă să obţină atenţii pentru copiii lor prin inventarea diferitor necesităţi pentru şcoli sau grădiniţe”, a punctat șeful instituției.

Pentru a combate fenomenul, Zumbreanu le-a oferit deputaților o serie de recomandări. Printre ele se numără verificarea legalităţii constituirii Asociaţiilor părinteşti, asigurarea transparenței bunurilor oferite școlii, softuri antiplagiat sau implicarea tinerilor în activităţi de prevenire a corupţiei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal