De la 1 august până pe 31 octombrie au fost depuse 4507 solicitări on-line, iar în baza lor au fost apostilate 11694 acte. În perioada similară în 2017, au fost 3682 solicitări on-line prin care au fost apostilate 9087 acte. Ponderea acestor solicitări din numărul total este de circa 40%.

Aplicarea apostilei este formalitatea, prin care se atestă veridicitatea semnăturii, sigiliului și ștampilei aplicate pe un act.

Apostila se aplică pe acte de stare civilă, caziere judiciare, diplome de studii, acte medicale, acte pentru obținerea pensiilor, ș.a. Cererile pot fi depuse online de persoanele care dețin semnătură digitală. La cerere se anexează actul ce urmează a fi apostilat și copia scanată a buletinului de identitate a solicitantului. Cererea ajunge să fie procesată după achitare.

Costul acestui serviciu, la fel poate fi achitat online cu orice instrument de plată – card bancar, internet banking sau numerar. Plata are loc prin intemediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay, accesibil în mai multe instituţii bancare din ţară, dar și în rețelele terminalelor de plată.

Ulterior e-apostila se eliberează tot online, la accesarea portalului www.apostila.gov.md, prin descărcarea apostilei cu aplicarea codului de securitate transmis automat la momentul depunerii cererii. Actul este valabil după o simplă printare de la calculator.

Sistemul e-apostila a fost lansat în luna august 2013.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!