
Deficiențe în sistemul medicinei de urgență: Filip cere în două săptămâni un concept de reformare a serviciului
Un sistem de intervenție defectuos, o organigramă stufoasă cu prea mulți șefi și o utilizare ineficientă a resurselor disponibile. Sunt câteva din deficiențele sistemului de medicină urgentă scoase la iveală de o analiză preliminară făcută de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În context, șeful Executivului le-a cerut responsabililor să vină cu un concept de reformare a serviciului, oferindu-le pentru aceasta nici mai mult nici mai puțin decât două săptămâni.
・
„Sistemul de medicină de urgență are nevoie de urgență de reformare. În următoarea etapă, trebuie să veniți cu un proiect de reformă: pornind de la structură, statele de personal, numărul de ambulanțe. Această reformă trebuie cât mai repede elaborată și pusă în aplicare. Atunci vom avea economii, dar și oameni mulțumiți de serviciile prestate”, le-a spus Pavel Filip responsabililor de profil în cadrul unei ședințe organizate la Guvern.
Premierul a dispus să fie efectuată și o analiză privind necesitatea și eficiența reparației și construcției unităților de asistență medicală urgentă în țară, pe parcursul ultimilor 3 ani. „Separat vreau o analiză pe toate substațiile, tot ce am construit și am investit. Să vedem - noi le-am făcut că a trebuit să le facem sau că a trebuit de cheltuit banii ineficient? Construcția acestora trebuie să fie argumentată, în funcție de numărul de populație, de amplasare, de necesitatea combinării eforturilor cu medicina de familie”, a subliniat premierul.
În prezent, serviciile medicale de Urgență sunt prestate de către instituția de bază CNAMUP, în cooperare cu serviciul AVIASAN pe lângă Institutul de Medicină Urgentă, departamentele de urgență ale spitalelor și alte unități medicale.