„Potrivit legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova persoanei care a dobândit cetățenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informație falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent.

Instanțele ierarhic inferioare au constatat și au concluzionat despre necesitatea respingerii acțiunii, deoarece, la depunerea cererii cu privire la acordarea cetățeniei Republicii Moldova, precum și la momentul examinării cererii, Traian Băsescu nu a comunicat și nu a indicat că se află sub urmărire penală, fapt care constituie un impediment la obținerea cetățeniei Republicii Moldova. Aflarea persoanei sub urmărire penală, constituie, cu certitudine, fapte pertinente pentru retragerea cetățeniei. 

Procedura de retragere a cetățeniei a fost respectată, iar decretul Președintelui Republicii Moldova de retragere a cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu, nu este arbitrar. Concluzia instanței de apel este justă, având la bază cumulul de dovezi administrate, cărora le-a fost dată o apreciere juridică cuvenită, iar argumentele aduse de recurent în susținerea poziției sale, sunt pur declarative și lipsite de suport legal și probator”, se arată în decizia CSJ de respingere a recursului.

Solicitat de AGORA, avocatul Andrei Bivol a declarat că decizia Curții nu a răspuns la argumentele principale ale recurentului.

„Decizia de ieri a Curții Supreme de Justiție este regretabilă. Modul netransparent în care a fost emisă, cu amânarea inițială pentru data de 14 noiembrie, iar apoi publicarea acesteia în toiul nopții ridică semne mari de întrebare. Decizia nu a răspuns la argumentele principale ale recurentului, în particular, lipsa unei propuneri motivate de retragere a cetățeniei din partea unui organ abilitat de Legea cetățeniei și existența probelor ce demonstrează retragerea cetățeniei din motive politice. În schimb, instanța a decis să atribuie unei Comisii de pe lângă Președinte funcții neprevăzute de Legea cetățeniei. Această decizie va influența în mod direct soarta de mai departe a țării, iar justiția moldovenească va trebui să-și asume responsabilitatea pentru aceste urmări”, a declarat avocatul Andrei Bivol.

Amintim că Traian Băsescu şi soția sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova în data de 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, urmare a decretului semnat de președintelui de atunci al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Ulterior, documentul a fost anulat de actualul președinte Igor Dodon. 

Fostul lider de la Cotroceni l-a acţionat în judecată pe Igor Dodon la începutul anului 2017.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!