Detalii din decizia CSJ privind cetățenia lui Băsescu. Avocat: Va influența în mod direct soarta țării

Detalii din decizia CSJ privind cetățenia lui Băsescu. Avocat: Va influența în mod direct soarta țării

Curtea Supremă de Justiție a respins examinarea cererii de chemare în judecată a președintelui Igor Dodon depusă de avocatul Andrei Bivol în cazul retragerii cetățeniei lui Traian Băsescu. Potrivit magistraților CSJ, faptul că Traian Băsescu se afla sub urmărire penală în România atunci când a depus cererea de obținere a cetățeniei constituie motiv legal și pertinent de retragere a cetățeniei.De cealaltă parte, avocatul lui Băsescu spune că decizia ar putea avea urmări grave.

„Potrivit legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova persoanei care a dobândit cetățenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informație falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent.

Instanțele ierarhic inferioare au constatat și au concluzionat despre necesitatea respingerii acțiunii, deoarece, la depunerea cererii cu privire la acordarea cetățeniei Republicii Moldova, precum și la momentul examinării cererii, Traian Băsescu nu a comunicat și nu a indicat că se află sub urmărire penală, fapt care constituie un impediment la obținerea cetățeniei Republicii Moldova. Aflarea persoanei sub urmărire penală, constituie, cu certitudine, fapte pertinente pentru retragerea cetățeniei.

Publicitate

Procedura de retragere a cetățeniei a fost respectată, iar decretul Președintelui Republicii Moldova de retragere a cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu, nu este arbitrar. Concluzia instanței de apel este justă, având la bază cumulul de dovezi administrate, cărora le-a fost dată o apreciere juridică cuvenită, iar argumentele aduse de recurent în susținerea poziției sale, sunt pur declarative și lipsite de suport legal și probator”, se arată în decizia CSJ de respingere a recursului.

Solicitat de AGORA, avocatul Andrei Bivol a declarat că decizia Curții nu a răspuns la argumentele principale ale recurentului.

„Decizia de ieri a Curții Supreme de Justiție este regretabilă. Modul netransparent în care a fost emisă, cu amânarea inițială pentru data de 14 noiembrie, iar apoi publicarea acesteia în toiul nopții ridică semne mari de întrebare. Decizia nu a răspuns la argumentele principale ale recurentului, în particular, lipsa unei propuneri motivate de retragere a cetățeniei din partea unui organ abilitat de Legea cetățeniei și existența probelor ce demonstrează retragerea cetățeniei din motive politice. În schimb, instanța a decis să atribuie unei Comisii de pe lângă Președinte funcții neprevăzute de Legea cetățeniei. Această decizie va influența în mod direct soarta de mai departe a țării, iar justiția moldovenească va trebui să-și asume responsabilitatea pentru aceste urmări”, a declarat avocatul Andrei Bivol.

Amintim că Traian Băsescu şi soția sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova în data de 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, urmare a decretului semnat de președintelui de atunci al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Ulterior, documentul a fost anulat de actualul președinte Igor Dodon.

Fostul lider de la Cotroceni l-a acţionat în judecată pe Igor Dodon la începutul anului 2017.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal