Talentul nu ține cont nici de amplasarea geografică, nici de posibilitățile financiare. O demonstrează autorii filmului documentar „Călărași - un ținut la poarta raiului”. Pelicula, în regia lui Dumitru Grosei, a obținut premiul pentru „Cel mai bun film documentar cu tema istorie și conservare patrimoniu” la Amorgos Tourism Film Festival. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie 2018, pe insula Amorgos, în Grecia. Regizorul peliculei a declarat pentru Agora.md că premiul de care s-au învrednicit moldovenii la concursul din Grecia a fost o confirmare a faptului că drumul pe care merge arta cinematografică de la noi este cel corect.
„Dacă filmul este bun, poate concura cu oricare alt film produs de către țările dezvoltate. Dovada este filmul nostru, care a luat 4 premii la 5 festivaluri internaționale”, susține Dumitru Grosei.
Regizorul mărturisește că totul a început de la invitația casei de producție Symbol Media. Alături de echipa de creație, Dumitru Grosei a descoperit în centrul țării locuri impresionante și oameni cu suflet mare.
„Personajele filmului sunt oamenii frumoși și locurile minunate din ținutul Călărașilor. Personajele au fost identificate în urma unor prospecții prin zonă și după consultarea cu șeful pe cultură a Călărașilor, precum și cu d-na Tatiana Popa, directorul muzeului Casa Părintească”.
După ce toate detaliile organizatorice au fost puse la punct, au durat luni întregi de filmări. Potrivit lui Dumitru Grosei, lucrul la film a durat un an de zile, iar filmările jumătate de an.
Chiar dacă, în prezent, filmul moldovenesc nu parcurge o cale prea ușoară, regizorul peliculei „Călărași-un ținut la poarta raiului” este de părere că documentarul are un viitor bun în Moldova.
Vezi și aceste știri

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
