VIDEO. Ce spun deputații despre instalarea camerelor video în secțiile de vot. „Falsificarea alegerilor se face cu polobocul cu vin și cu 200 de lei”

VIDEO. Ce spun deputații despre instalarea camerelor video în secțiile de vot. „Falsificarea alegerilor se face cu polobocul cu vin și cu 200 de lei”

Majoritatea deputaților se arată deschiși pentru a susține inițiativa premierului Pavel Filip, care a propus examinarea posibilității de a instala camere de supraveghere în secțiile de vot. Totuși, aceștia au menționat mai multe riscuri de falsificare a alegerilor chiar și în aceste condiții. Care sunt îngrijorările deputaților, vedeți în materialul video de mai jos.

Liberal democratul Iurie Țap a spus că fracțiunea PLDM a venit cu o asemenea inițiativă legislativă în 2017. „Am venit cu multe îmbunătățiri care, de altfel, au fost respinse. De aceea îi îndemnăm să lectureze și alte proiecte și, după caz, să le promovăm, fiindcă vin să facă bine”, a declarat Iurie Țap.

Ideea a fost lansată încă în 2016, de către actualul președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. „Este o idee bună a Maiei Sandu. O acceptăm și noi vrem să o realizăm. Ceea ce înseamnă că puterea ascultă opoziția și acceptă acest lucru”, a menționat democratul Andrian Candu. Acesta a adăugat că proiectul ar putea fi implementat până la alegerile parlamentare din februarie 2019.

Publicitate

Iar socialistul Bogdan Țîrdea a spus că alegerile pot fi falsificate și cu prezența camerelor video. „Falsificarea se face nu în cabina de vot și nu la secția de votare. Falsificarea se face atunci când vine unul cu polobocul cu vin și cu 200 de lei și intră în fiecare casă. Îți toarnă un pahar de vin, îți dă 200 de lei și îți spune să-l votezi. Cum noi o să filmăm lucrurile acestea?”, a explicat deputatul PSRM.

„În Rusia noi am văzut aceste camere de luat vederi sunt, dar au fost făcute încălcări cu duiumul și nimeni nu a putut anula alegerile. Nu-i poate opri nici pe aceștia să facă încălcări chiar și cu camerele de luat vederi”, a spus liberalul Lilian Carp, menționând că inițiativa este, totuși, binevenită.

„Dacă va fi nevoie de verificat cum votează bugetarii, cei care pot fi speriați, presați... poate cu acest scop vor fi instalate camere de supraveghere, fiindcă e mai simplu decât să-l verifici pe fiecare la ieșire” a declarat secretarul fracțiunii parlamentare PCRM, Elena Bodnarenco.

Iar popular europeanul Valeriu Ghilețchi a spus că aceasta este o practică întâlnită în mai multe țări. „Dacă uneori sunt anumite contestări, aceste înregistrări video pot servi drept probe pentru contestările care se fac în instanță”, a adăugat Valeriu Ghilețchi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal