„Cum practic poate fi înfăptuită înfăptuirea acestei legislații? Vor fi măsurate căile de acces până la secțiile de vot și va fi trasă o linie roșie la 100 de metri, după care se va putea face agitație? Dacă acolo sunt case de locuit? Raportul ăsta este o farsă, voi ați făcut doar ceea ce vi s-a spus să faceți”, a declarat liberalul Valerian Bejan. „Eu multe aș fi spus, dar știu că o să fiu preluată de toată presa diseară. Mai bine mă abțin”, a spus în replica Raisa Apolschii.

Deși deputatul PL Lilian Carp a încercat să afle cum va fi reglementată agitație electorală pe internet, acesta așa și nu a obținut un răspuns.

Iar liberal democratul Grigore Cobzac a întrebat dacă prevederile respective vin sau nu în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția. „Nu aș vedea o contradicție. Știu că este acolo o propoziție. Până la urmă, este o recomandare. Ne-am străduit să fim obiectivi în ceea ce privește analiza bunelor practici. Am urmărit să nu se încalce drepturile concurentului electoral”, a declarat președinta comisiei de profil.

„Cu ce se deosebește distanța de 100 de metri de la secția de vot, unde e interzisă agitația electorală, față de 100 de metri și un centimetru, unde agitația este deja permisă?”, s-a arătat curioasă comunista Elena Bodnarenco. „Acest perimetru de 100 de metri a fost preluat din bunele practici ale țărilor europene”, a spus Raisa Apolschii.

În baza raportului prezentat, a fost elaborat un proiect de lege care exclude „ziua tăcerii”. Documentul a fost aprobat în prima lectură. Noile reglementări vor fi incluse și în Codul contravențional. Astfel, continuarea, în ziua votării, a agitației electorale sau agitației pentru susținerea referendumului în incinta secției de votare sau în raza a 100 de metri de localul votării se va sancţiona. Amenda aplicată persoanelor fizice va constitui de la 300 la 600 de lei, iar cea pentru persoanele cu funcţie de răspundere sau candidat electoral va fi de la 1.200 la 1.500 de lei. 


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!