Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că modificările au fost agresate cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială, în urma misiunilor de experți care au venit în țara noastră după adoptarea inițială a legii. Anterior, FMI a declarat că noile reglementări fiscale nu sunt în corespundere cu programul de finanțare.

Potrivit modificărilor aprobate, nu pot fi subiecți ai declarării voluntare a bunurilor persoanele care au fost sau sunt subiecți ai declarării averii și intereselor personale, precum și membrii familiei (soţul/soţia, copilul minor, inclusiv cel adoptiv sau persoana aflată la întreţinerea subiectului declarării) şi concubinul/concubina acestora. 

Obiecte ale declarării voluntare trebuie să fie toate bunurile subiectului declarării voluntare - proprietarului de facto al acestora, dar care anterior a înregistrat juridic dreptul de proprietate pe numele unei alte persoane (proprietarul nominal), precum şi bunurile subiectului declarării voluntare declarate la valori reduse sau care nu au fost declarate. 

Subiectul declarării voluntare îşi asumă pe propria răspundere că falsul în declaraţia prealabilă sau în notificarea cu privire la declararea voluntară a bunurilor este pasibilă de răspundere penală. În context, se completează şi modelele de declaraţii şi chestionare relevante procesului de declarare voluntară şi stimulare fiscală care sunt anexate la lege.

Potrivit autorilor, pentru responsabilizarea subiecţilor care vor beneficia de stimularea fiscală se va prevedea expres că scutirea de controale fiscale nu se va aplica în cazul contribuabililor asupra cărora, începând cu 1 ianuarie 2019, a fost constatată, prin decizia definitivă a instanţei judecătoreşti, evaziune fiscală prin includerea intenţionată în documentele contabile, fiscale sau financiare a unor date denaturate privind veniturile sau cheltuielile.

Mica reformă fiscală a fost aprobată în iulie. Proiectul elaborat de democrați și populari europeni a fost dur criticat de opoziție, dar și de partenerii de partenerii externi.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!