
VIDEO. iData Show: Moldovenii nu mai sunt săracii Europei! „Indicele Dan Bălan” demonstrează acest lucru
Republica Moldova nu mai este, cel puțin pe hârtie, cea mai săracă țară din Europa. Am cedat această „întâietate” Ucrainei. În episodul de astăzi „iData Show”, Mihai Bologan ne spune cum a fost posibil acest lucru, întrucât economia Ucrainei întotdeauna a fost mai puternică decât cea a Republicii Moldova.
・
„În 2007, Ucraina a înregistrat un PIB pe cap de locuitor de peste 4000 de dolari americani, în timp ce Moldova abia de ajungea la 2000 de dolari. A urmat însă criza din 2007, care i-a afectat mult mai tare pe ucraineni, decât pe noi și atunci ne-am apropiat un pic de ei. Ei și-au revenit și au crescut până în 2014, când iarăși au ajuns la 4000 de dolari – PIB per capita, în timp ce noi eram pe la 2500 de dolari. Războiul din Ucraina i-a afectat însă chiar mai mult decât criza din 2007 și în 2016, Ucraina practic a ajuns la nivelul Moldovei, care a suferit atunci de pe urma furtului miliardului. Creșterea economică ulterioară a Moldovei a fost ceva mai bună, astfel că în prezent putem spune că nu suntem cei mai săraci din Europa. Conform estimărilor Fondului Monetar Internațional, până în 2023, Moldova va fi deasupra Ucrainei, dar astea sunt până la urmă doar estimări”, susține directorul executiv al companiei iData.
Potrivit lui, argumentul invocat de conducerea țării noastre precum că în Republica Moldova salariul este mai mare decât în Ucraina, cade atunci când analizăm puterea de cumpărarea existentă în cele două state.

„Într-adevăr, salariul net la noi e de 242 de dolari, iar în Ucraina – 226 de dolari. Dacă ținem cont însă de paritatea puterii de cumpărare (PPP), salariul nostru valorează circa 620 de dolari, iar al lor – 954 de dolari. Asta înseamnă că în Ucraina pot fi cumpărate mai multe produse și servicii decât în Moldova, deși salariul de acolo nominal e mai mic. Asta se explică printr-un nivel mai mic al prețurilor. Din punct de vedere social, situația la noi e mai bună, de exemplu, populația e ceva mai tânără. Dacă în Ucraina jumătate din populație are peste 40.6 ani, la noi acest indicator e de 36.7 ani. Totuși, îmbătrânim și noi, dar nu așa de repede ca ei. Ucrainenii se nasc mai puțini și tot ucrainenii mor mai repede decât noi”, mai spune Mihai Bologan.
În opinia antreprenorului, cel mai reprezentativ indicator la acest capitol, care cel mai clar compară economiile celor două țări, este Indicele Dan Bălan, elaborat chiar de el.
„Formula lui de calcul e simplă: am luat prețul în euro la cel mai scump bilet de la concertul lui din Odesa din 5 noiembrie 2018 și de la concertul de la Chișinău, care se va desfășura chiar azi, 8 noiembrie 2018. Deci, 2000 de lei înseamnă 102.5 euro, iar 1990 hrivne valorează circa 62.18 euro. Aceasta demonstrează că moldovenii pot plăti mai mult pentru muzica de calitate, chiar dacă Palatul Național cedează în măreție Teatrului de Operă și Balet din Odesa. În condițiile în care Chișinăul e mai mic ca Odesa, iar biletele la concert sunt mai scumpe, conform Indicelui Dan Bălan, Moldova e o țară mai bogată decât Ucraina”, spune autorul.
Dacă tot am întrecut Ucraina, pe cine mai putem întrece?
„În topul țărilor europene, aranjate conform PIB-ului per cap de locuitor, Moldova se află undeva la coadă, în timp ce România este în fața Rusiei și se apropie încet de mijlocul clasamentului. Lider detașat e Luxemburgul – cu cel mai mare PIB per capita. România are un PIB per capita de circa 4 ori mai mare decât al nostru, iar Armenia este următoarea țară ce poate fi întrecută. Asta, desigur, dacă considerăm Armenia o țară europeană. Din Europa mai avem Kosovo cu 4324 USD, apoi Georgia și Azerbaijan – care geografic nu-s europene și Albania, care cândva era cea mai săracă, dar care ne-a întrecut demult. În cazul unei creșteri economice ce devansează cu 3 p.p. creșterea celorlalte țări, am putea întrece Armenia în 9 ani, Kosovo – în 10 ani, Albania – în 17 ani, iar România în 45 de ani. Cu alte cuvinte, degrabă nu vom depăși la sigur nicio altă țară”, conchide Mihai Bologan.

P.S. Conform altor surse, inclusiv BNS, Banca Mondială și nu doar, Ukraina totuși este un pic în fața noastră la indicatorul PIB per capita, astfel că nici nu putem spune cu siguranță că nu mai suntem cei mai săraci din Europa. De asemenea, nu noi o ducem mult mai bine, dar ucrainenii trăiesc mult mai rău ca-n trecut.