Va fi sau nu sancționată PublikaTV pentru reportajul despre amenințările în adresa angajaților Ambasadei R. Moldova la Berlin? Vicol: Acest material nu este un fake

Va fi sau nu sancționată PublikaTV pentru reportajul despre amenințările în adresa angajaților Ambasadei R. Moldova la Berlin? Vicol: Acest material nu este un fake

Președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Dragoș Vicol, consideră că materialul PublikaTV, în care s-a titrat că angajații ambasadei moldovenești la Berlin ar fi amenințați cu moartea de susținătorii profesorilor turci extrădați, nu este o știre falsă. Reacția a venit după ce deputata PCRM, Inna Șupac, l-a rugat să declare oficial dacă atât postul, cât și proprietarul acestui, Vlad Plahotniuc, vor fi sancționați. 

Dragoș Vicol a fost chemat să-și expună poziția în plenul Parlamentului. Acesta din start s-a declarat mirat că Șupac a solicitat sancționearea lui Plahotniuc ca patron TV.

„Am rămas mirat, de-a dreptul, că dumneavoastră solicitați ce măsuri am întreprins ca organ de monitorizare, asupra postului și proprietarului acestuia. Față de proprietar noi nu putem adopta nici un fel de decizie pentru că nu avem această prerogativă. Nici un act care stabilește activitatea CCA nu ne permite să instituim o măsură punitivă, administrativă sau penală împotriva proprietarului oricărui post TV sau radio”, a declarat președintele CCA.

Publicitate

Ulterior, Vicol s-a arătat mirat și de faptul că Șupac a ales din start să spună că reportajul este fals.

„Eu m-am așteptat ca dvs. să mă întrebați dacă noi ca CCA nu întrevedem într-un material elemente de știri false. Din cauza asta, am impresia că prin ceea ce ați spus dvs., conștient sau inconștient, ați atins libertatea de expresie și independența editorială. Ați spus că e știre falsă, dar nu ați venit decât cu două crâmpeie drept argumente din scrisoarea domnului Ulianovschi”, a comentat Vicol. „În știre într-adevăr s-a spus că angajații ambasadei R. Moldova în Germania au fost amenințați. Asta a fost scris pe burtieră. Ulterior, prezentatoarea, de trei ori a menționat că MAEIE nici nu a confirmat, nici nu a infirmat această informație. Pe parcursul zilei, ambasadorul Oleg Serebrian, a menționat pentru PublikaTV că nu exclude (și Publika poate să vă dea înregistrarea) că asemenea amenințări puteau avea loc prin rețelele de socializare”, a mai adăugat Vicol.

Deputata Inna Șupac a catalogat răspunsul lui Vicol drept atac. „Cred că ați ales tactica „atacul este cea mai bună apărare”. Eu cred că nu e o cale bună. Să veniți aici și să mă învinuiți că eu încalc drepturile și libertățile jurnaliștilor e cel puțin amuzant. Opinia mea e că CCA face parte din instituțiile capturate. Speram că dvs. personal, pentru că ne cunoaștem din 2009, ați păstrat calitățile de atunci. Dar văd că ați ales altă cale”, a comentat Șupac.

Amintim că a doua zi după expulzarea profesorilor turci din R. Moldova, pe 7 septembrie, mai multe comunități turce din SUA și Europa au protestat în fața sediilor diplomatice moldovenești. În aceeași zi, PublikaTV a lansat o știre în care a titrat că staff-ul ambasadei R. Moldova la Berlin au primit amenințări cu moartea la adresa lor și a copiilor lor. Ulterior, informația a fost negată de autoritățile moldovenești.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal