Anul 2008

Comuniștii au încercat să interzică activitatea comercială în bază de patentă. Mai mulți antreprenori au ieșit atunci în stradă nemulțumiți de intenția utorităților. Guvernul Greceanîi a cedat. Urmau alegerile parlamentare din 2009. Activitatea în bază de patentă a fost prelungită până la 1 ianuarie 2017.

Anul 2016

Au loc mai multe acțiuni de protest ale mediului de afaceri în raioane. Asociația Micului Business cerea atunci moratoriu pe 10 ani pentru anularea sau interzicerea patentei de întreprinzător, perioadă care ar coincide cu procesul de asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. 

Guvernul Filip prelungește termenul până la 31 decembrie 2018, oferindu-le comercianților alternativa activității individuale de comerț.

În 2016 am avut alegeri prezidențiale.

Anul 2017

Socialistul Grigore Novac vine cu inițiativa ca activitatea în bază de patentă să fie prelungită până la sfârșitul anului 2019. Guvernul dă aviz negativ, pe motiv că trebuie să fiemenținut cadrul juridic existent

Executivul spunea atunci că activitatea în bază de patentă cu impozitare simplificată, lipsa evidenței contabile sau lipsa aparatului de casă, crează premise pentru o concurență neloială în raport cu agenții economici înregistrați.  

Anul 2018

Guvernul prelungește viabilitatea patentei până la 31 decembrie 2019, exact atât cât solicitau socialiștii un an mai devreme. 

Chiril Gaburici: „Proiectul a fost elaborat pentru a facilita, stimula și gestiona activitatea de comerț cu amănuntul, în perioada de tranziție de la patenta de întreprinzător la activitatea independentă sau la alte forme legale de antreprenoriat.” 

În toată această perioadă (2016 - 2018), doar 1 din 7 deținători de patentă în comerț (puțin peste 1500 de agenți) au ales să treacă la această formă de activitate.

Urmează alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Combatem economia tenebră și concurența neloială sau ne ferim de proteste?

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!