
Alegerile fac Guvernul să se răzgândească? Executivul prelungește patenta pentru exact aceeași perioadă propusă anterior de socialiști
Subiectul valabilității patentei de întreprinzător în Republica Moldova a revenit în ultimii ani de mai multe ori pe agenda publică. Tendința autorităților de a scoate din „uz” acest document este periclitată periodic de câte o decizie (tot a statului) prin care se prelungește perioada de activitate în baza patentei de întreprinzător. Întâmplător sau nu, astfel de decizii au fost luate adeseori în ajunul campaniei electorale. Anterior, subiectul a scos în stradă reprezentanții businessului mic și mijlociu.
・
Anul 2008
Comuniștii au încercat să interzică activitatea comercială în bază de patentă. Mai mulți antreprenori au ieșit atunci în stradă nemulțumiți de intenția utorităților. Guvernul Greceanîi a cedat. Urmau alegerile parlamentare din 2009. Activitatea în bază de patentă a fost prelungită până la 1 ianuarie 2017.
Anul 2016
Au loc mai multe acțiuni de protest ale mediului de afaceri în raioane. Asociația Micului Business cerea atunci moratoriu pe 10 ani pentru anularea sau interzicerea patentei de întreprinzător, perioadă care ar coincide cu procesul de asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Guvernul Filip prelungește termenul până la 31 decembrie 2018, oferindu-le comercianților alternativa activității individuale de comerț. În 2016 am avut alegeri prezidențiale.Anul 2017
Socialistul Grigore Novac vine cu inițiativa ca activitatea în bază de patentă să fie prelungită până la sfârșitul anului 2019. Guvernul dă aviz negativ, pe motiv că trebuie să fiemenținut cadrul juridic existent.
Executivul spunea atunci că activitatea în bază de patentă cu impozitare simplificată, lipsa evidenței contabile sau lipsa aparatului de casă, crează premise pentru o concurență neloială în raport cu agenții economici înregistrați.
Anul 2018
Guvernul prelungește viabilitatea patentei până la 31 decembrie 2019, exact atât cât solicitau socialiștii un an mai devreme.
Chiril Gaburici: „Proiectul a fost elaborat pentru a facilita, stimula și gestiona activitatea de comerț cu amănuntul, în perioada de tranziție de la patenta de întreprinzător la activitatea independentă sau la alte forme legale de antreprenoriat.”
Autor:
În toată această perioadă (2016 - 2018), doar 1 din 7 deținători de patentă în comerț (puțin peste 1500 de agenți) au ales să treacă la această formă de activitate.
Urmează alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Combatem economia tenebră și concurența neloială sau ne ferim de proteste?