Analiză AGORA: Cum funcționează sistemul medicinei de urgență în mai multe țări ale lumii

Analiză AGORA: Cum funcționează sistemul medicinei de urgență în mai multe țări ale lumii

Se spune că medicina de urgență este cartea de vizită a oricărui sistem medical. Autoritățile de la noi au realizat o analiză preliminară a Serviciului de asistență urgentă. Constatările pe care le-au făcut nu sunt deloc optimiste: avem un sistem de intervenție defectuos cu organigramă aglomerată, mulți șefi și o utilizare ineficientă a resurselor disponibile. Cât timp Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se gândește la crearea unui  nou concept al reformei Serviciului de asistență medicală urgentă, Agora vă propune o analiză a medicinei de urgență din mai multe țări ale lumii.

ROMÂNIA

În țara vecină medicina de urgență a făcut progrese spectaculoase în ultimii ani. România a introdus sistemul de telemedicină din prespital, dar și mai multe tehnici noi de practică cu scopul creşterii siguranţei pacientului şi a actului medical, dar şi de optimizare a managementului diagnostico-terapeutic. Chiar și așa, România se confruntă cu un deficit de personal medical. Unitățile de primiri-urgențe sunt deseori supraglomerate și timpii de așteptare sunt mari, mai ales pe urgențele care nu sunt grave.

Publicitate

UCRAINA

Ucraina are planuri mari pentru dezvoltarea acestui segment. Pentru anul viitor, țara vecină a alocat 922 de milioane de grivne pentru reformarea sistemului medicinei de urgență. Din acești bani autoritățule ucrainene își propun să cumpere mașini performante pentru transportarea rapidă și în siguranță a pacienților. De asemenea vor fi organizate seminare unde medicii vor fi pregătiți și va fi achiziționată tehnică de ultimă generație.

FRANȚA

Medicina de Urgență din Franța este organizată în jurul a trei piloni: unităţile de urgenţă, SAMU (serviciu care direcţionează pacienţii, sau ambulanţele disponibile către pacienţi) şi SMUR (serviciu mobil de urgenţă şi reanimare). Totuși, această țară se confruntă cu mai multe probleme atunci când vine vorba despre sistemul de sănătate. Timpii de așteptare pentru a fi consultat de un medic specialist în Franța au crescut considerabil în ultimii ani, arată o anchetă Le Figaro. Paradoxul este că deși țara are nevoie urgentă de medici, 67% dintre pacienți au renuntat la a mai cere îngrijiri medicale din cauza timpului mare de așteptare.

GERMANIA

În Germania medicina de urgenţă este reglementată de legislaţia landurilor. Autoritățile locale pun la dispoziţie personal şi dotare pentru serviciile de salvare, fie deţin companii proprii pentru serviciile de urgenţă, fie conferă aceste atribuţii personalului angajat al pompierilor, fie atribuie serviciile organizaţiilor de drept privat care prestează activităţile respective în calitate de organizaţie non-profit sau societate non-profit cu raspundere limitată respectiv firmelor private. Cea din urmă opțiune este și cea mai populară.

ITALIA

În Italia sistemul medical de urgențe funcționează în cazurile în care nu se poate apela la medicul de familie sau, în cazurile grave. Primul Ajutor (Guardia Medica) este un serviciu gratuit care poate fi solicitat telefonic pentru urgențe si când medicul de familie sau pediatrul nu pot fi contactați . Personalul serviciului Guardia Medica poate da indicații prin telefon, poate vizita pacientul dacă este nevoie, poate elibera rețete și certificate medicale sau poate dispune internarea în spital. În situații grave, în caz de accident, infarct sau când viața pacientului este în pericol, se poate suna la 118. Seviciul este public, poate dispune intervenția cu ambulanțe si personal medical pentru primul ajutor sau transportul la spital. De asemenea, urgențele nu se tratează în ordinea prezentării, ci în ordinea gravității. În cea mai mare parte din serviciile de urgență functionează un cod de culori pentru a diferenția pacienții.

CANADA

În cea mai mare parte a situațiilor la Urgență pacientii sunt triați de o asistentă medical. Procedura se face în 5 categorii, în functie de gradul de urgență al intervenției solicitate. La o camera de gardă a unui spital ar trebui de fapt tratate cazurile de grad 1, 2 și eventual 3. Statisticile arată că cele mai multe cazuri sunt de grad 4 și 5 și nu au nevoie de intervenție de urgență. Totuși, oamenii vin pentru ca nu cunosc unde să se adreseze, din comoditate sau alte motive, mai ales financiare.

Amintim că o analiză preliminară făcută de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a identificat mai multor probleme cu care se confruntă sistemul medicinei de urgențe din Republica Moldova. În context, șeful Executivului le-a cerut responsabililor să vină cu un concept de reformare a serviciului, oferindu-le pentru aceasta nici mai mult nici mai puțin decât două săptămâni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal