
Ucraina: Alegeri în regiunile separatiste, în ciuda criticilor Occidentului. Ce spune Ministerul de Externe al R. Moldova despre organizarea scrutinelor
Separatiştii proruşi din estul Ucrainei, susţinuţi de Moscova, organizează duminică alegeri, în ciuda avertismentelor Kievului şi ale Occidentului, care le consideră „ilegitime” şi contrare procesului de pace. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Republii Moldova susține că desfășurarea acestor „alegeri” este „ilicită” întrucât contravine legislației ucrainene.
・
Scopul acestor scrutine este a alege „preşedinţi” şi deputaţi pentru cele două „republici populare” autoproclamate de către rebeli la Doneţk şi Lugansk, care nu se mai află de patru ani sub controlului Kievului.
„Republica Moldova consideră intenţia de desfăşurare a „alegerilor” în cauză ca ilicită şi nelegitimă, deoarece „alegerile” contravin legislaţiei ucrainene şi subminează implementarea înţelegerilor de la Minsk, iar organizarea acestora ar afecta în mod serios procesul de reglementare paşnică a conflictului din estul Ucrainei.Potrivit înţelegerilor de la Minsk alegerile locale din partea de est a Ucrainei trebuie să fie monitorizate de către ODIHR (Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului) şi să se desfăşoare în concordanţă cu legislaţia Ucrainei şi standardelor OSCE, iar aceste „alegeri” ilegale nu vor satisface condiţiile respective”, se arată într-un comunicat al Ministerului.Pe de cealaltă parte, Moscova dă asigurări că aceste alegeri „nu au nicio legătură” cu acordurile de la Minsk. „Oamenii pur şi simplu au nevoie să trăiască şi să îşi asigure ordinea în regiune”, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, care a vorbit de asemenea despre „necesitatea de a acoperi vidul de putere”.Menționăm că anunţul privind organizarea acestor alegeri a declanşat proteste puternice din partea Kievului şi a Occidentului, care consideră că este vorba de implicarea Moscovei. Prin ambasada lor din Ucraina, SUA au acuzat Rusia „că amplifică acest conflict prin organizarea de „alegeri” artificiale”, făcând apel la boicot. Mai mult, Uniunea Europeană a denunţat „pretinsele alegeri" care sunt împotriva „spiritul şi literei acordurilor de pace de la Minsk” încheiate în februarie 2015.