Nicoleta Malai a declarat pentru AGORA că incidentul s-a întâmplat în această noapte, în jurul orei 02:00. În casă ar fi pătruns mai multe persoane, care ar fi lucrat cu mănuși, după amprentele pe care le-au lăsat. „Dormeam cu fetița de 10 ani singură în casă. Exact câte persoane au fost nu cunosc. Dar au fost mai multe, după presupunerile polițiștilor, fiindcă s-au depistat lucrurile, cum au stat în casă de pază. Unul la un geam, altul la alt geam. Au fost profesioniști, fiindcă aveau diferite instrumente. Au deschis casa fără să fărâme broasca, lacătul de la ușă”, a spus Nicoleta Malai.

Primărița a menționat că suspecții nu au reușit să ajungă în camera în care se afla. „Casa e divizată în două, sunt două intrări separate. Este o intrare în anexă, de unde nu este acces la camera unde dorm eu. Mai trebuiau să meargă un metru până la ușa de la camera mea. Au încercat să deschidă ușile, geamurile, sunt și draperiile rupte, jaluzelele de la geam”, a adăugat aceasta.

Deși a încercat să sune la poliție, tentativele au eșuat. „De cu noapte am simțit că ceva se întâmplă, dar au acționat profesionist să nu se audă nimic. Nu știam cum să procedez, ce să fac, ca să nu se trezească copilul meu, să nu intre în panică. Nu puteam să sun la poliție, nu puteam efectua apeluri până la 7 dimineața. Am simțit că s-a lăsat liniște. Am încercat la părinți să sun, dar nu-mi reușea. Câinii au fost adormiți. Când am mers dimineața să le dau mâncare, nu ieșeau din cușcă”, a explicat primărița.

 Intrușii nu au luat însă nimic. „Nu știu ce căutau, probabil pe mine, fiindcă nu au sustras nimic. Nu cunosc cine ar putea fi, nu pot să-mi dau deocamdată seama. Sunt niște suspecții pe care nu pot să le redau, pentru că un hoț adevărat fura ce avea de furat. În acele odăi era calculator, laptop, boxe, multe lucruri prețioase, dar nu au luat nimic. Eu am înțeles că mesajul ar fi fost altul, să-mi dea ceva de știre. Nu pot să înțeleg. Anul trecut în noiembrie am fost reținută și iată 9 noiembrie iarăși, iată ceva nou”, a declarat aceasta.

Nicoleta Malai a spus că a scris o plângere la poliție și că intenționează să se mute la părinți. „A fost o frică, spaimă. Am revenit din nou la calmante, la stresurile de acum un an. Nu pot să stau singură acasă”, a adăugat ea.

Contactat de AGORA, ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Strășeni, Cristina Vicol, ne-a spus că oamenii legii investighează acest caz. „Este un furt neînsemnat. Este înregistrată plângerea Nicoletei Malai la Inspectoratului de poliție Strășeni. A fost o pătrundere în anexa casei. Persoanele respective au intrat pe ușă. S-au luat niște lucruri mărunte, niște cearșafuri. Cazul se documentează în vederea identificării făptașilor. Urmează să se stabilească câte persoane au fost”, a declarat Cristina Vicol.

Nicoleta Malai a fost reținută de ofițerii Centrului Național Anticorupție în noiembrie 2017. Primărița a fost învinuită de abuz de putere și corupere pasivă. Liberal democrații spuneau atunci că urmărirea penală ar fi fost inițiată după ce primărița ar fi refuzat să adere la Partidul Democrat, iar liberalii au cerut eliberarea acesteia. Democrații au respins atunci acuzațiile.

Dosarul pe acest caz așa și nu a fost expediat în instanța de judecată, iar în luna mai 2018 Nicoleta Malai, prin decizia Curții de Apel Chișinău, a fost eliberată din arest.

Noi am ajuns și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ne-am adresat pe 7 mai 2018, iar pe 25 mai am fost anunțați că cererea este în lucru. Am reclamat mai multe capete, ce țin de tortură, privare ilegală de libertatea, imixtiune în viața privată, lipsa asistenței medicale în detenție”, ne-a spus avocatul Ion Ungureanu.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!