Sindicaliștii, îngrijorați de reforma salarizării: „Nu avem garanții ce se va întâmpla mai departe”

Sindicaliștii, îngrijorați de reforma salarizării: „Nu avem garanții ce se va întâmpla mai departe”

Sindicatele Republicii Moldova sunt îngrijorate de unele aspecte ale reformei salarizării, al cărei proiect a fost aprobat joi de către Guvern. În opinia președintelui Federaţiei Sindicatelor din Moldova, Mihai Lașcu, proiectul îi dezavantajează pe muncitorii din domeniul Ordine și Securitate Publică, iar anumite categorii de muncitori nu s-au regăsit deloc în noua formulă.

Conform proiectului, pentru persoanele care muncesc în domeniile securitatea națională, securitatea statului și ordinea publică, partea fixă a salariului va constitui 70%, iar cea variabilă - 30%. În opinia lui Mihai Lașcu, prevederile proiectului îi dezavantajează pe muncitorii din domeniu.

„Sectorul ocupațional Ordine și Securitate publică este dezavantajat deoarece nu s-a luat în calcul că acesta este un grup cu statut special, sunt persoane care au un risc profesional sporit, având interdicția de a ocupa alte funcții în afara domeniului, adică nu au alte venituri. Desigur că ei merită să aibă o atenție mai mare din partea statului”, a spus Lașcu.

Publicitate

Potrivit acestuia, Federația Sindicatelor a venit cu o adresare publică transmisă „premierului Filip, ministrului Armașu, ministrului Jizdan și ministrului Iftodi”, în care a solicitat să fie luate în calcul argumentele sindicaliștilor.

Totodată, Lașcu s-a arătat sceptic față de declarațiile ministrului Armașu, care a anunțat că cei care urmează să aibă un salariu mai mic în urma reformei vor primi compensații.

„Nu toate funcțiile s-au regăsit în această inițiativă, iar echivalarea lor nu a fost făcută corect și anumite persoane vor avea diminuare de salariu. Chiar dacă domnul ministru ne-a promis că va exista o compensație, noi, ca sindicatele, considerăm ca va fi o compensație de moment. Nu avem garanții ce se va întâmpla mai departe”, a declarat Lașcu în cadrul unei emisiuni la postul Publika.

Șeful Federației a concluzionat că sindicaliștii au identifcat „niște impedimente juridice” în această reformă, ceea îi face să fie „îngrijorați”.

Anterior, și Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul. Membrii CSM consideră că angajații din sistemul judecătoresc trebuie să fie plătiți, în continuare, conform legii salarizării judecătorilor și procurorilor.

La rândul lor, deputații opoziției au afirmat că, în condițiile în care Republica Moldova se află într-un deficit bugetar, iar asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene a fost suspendată, o atare inițiativă este una populistă și menită să inducă în eroare alegătorii înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

De cealaltă parte, Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, s-a arătat convins de succesul reformei, reiterând promisiunea făcuta de Vlad Plahotniuc, care a declarat că, în viitor, „niciun angajat din sectorul bugetar nu va avea un salariu lunar mai puțin de 2.000 de lei”.

De menționat că proiectul reformei a fost supus deja consultărilor publice, astfel încât să intre în vigoare la data de 1 decembrie, cu două luni înainte de alegerile parlamentare din 2019.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal